ВСС не пожела да обсъди промяна на процедурата за избор на най-важните съдебни постове

15011
ВСС не пожела да обсъди промяна на процедурата за избор на най-важните съдебни постове
Снимка: БГНЕС

Правосъдният министър Христо Иванов, който е председателстващ висшия съдебен съвет (ВСС), поиска да бъдат обсъдени правилата за избор на тримата големи в съдебната система и за начина на гласуване, предаде БГНЕС.

Той постави на обсъждане въпроса като посочи продължаващите съмненията за машинното гласуване. Председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров веднага се изказа против включването на тази допълнителна точка в дневния ред. Той посочи, че преди ВСС да започне процедурата е обсъдил предложение за промени в правилата и имало и такова предложение.

"Считам, че ВСС се е произнесъл по това по какъв начин трябва да тече гласуването и ще бъде лош знак, ние да подлагаме на дискусия една седмица преди този избор и този въпрос", каза той и посочи, че процедурата върви перфектно до момента. Тодоров не счита, че правилата могат да се променят в хода на една обявена процедура. Галина Карагьозова обаче беше на противно мнение. В крайна сметка предложението не бе включено в дневния ред. 8 кадровиците бяха "за", 4 "против", 7 се въздържаха.

ВСС гласува днес предложение за проект за бюджет на съдебната власт. Председателят на бюджетната комисия Михаил Кожарев каза, че са събрали предложения от всички органи на съдебната власт, според които разходната част на бюджета за 2015 г. трябва да е 565.7 млн. лв. Това е една огромна сума, която за ВСС е неприемлива, затова изготвихме нов проект, според който разходите са 543.7 млн. лева, каза Кожарев. Той обясни, че разликата в тези данни се дължи на това, че според предложенията трябва да се разкрият 301 нови щата, от които 12 във ВКС. Ние считаме, че на този етап не е възможно такова екстензивно развитие на щата, каза Кожарев. 63 млн. са ни необходими над стария бюджет, ако бъдат приети промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), които предлагаме за формиране на магистратското възнаграждение, обясни той 20 млн. са необходими за началото на изграждането на системата за електронното правосъдие. Приоритет в бюджета са 7 политики, сред тях е и независимостта на съдебната власт. Когато се измени Законът за публичните финанси, тогава ще въведат истинския програмен бюджет и ще са 5 програми, каза Кожарев. Според него през последните години има тенденция за неизпълнение на приходите. Тази година са били заложени 140 млн. лв., към този момент има неизпълнение от над 6 млн. лв. 90% от приходите се формират от съдебните таксите, но намаляват делата. За 2015 г. се предлага да се заложат 127 млн. лв. приходи, за 2016 г. – 128 млн. лв. и 129 - за 2017 г. Това е нашата бюджетна прогноза, каза Кожарев. Прогнозата за разходната част – за 2016 г. е 527 млн. лв. и 529 млн. лв. - за 2017 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика