"Вдигнаха мерника" на шефа на ДАНС

21148
"Вдигнаха мерника" на шефа на ДАНС
Снимка: БГНЕС

С настояване за оставката на шефа на ДАНС Владимир Писанчев завърши вчерашното му засекретено изслушване в парламента. То беше поискано от депутатите във връзка със зрелищната спецакция срещу предполагаеми разпространители на радикален ислям в Пазарджик, Смолян, Асеновград, Пловдив и Хасково. При операцията бяха задържани 26 души. Депутати от различни групи определиха изслушването като напълно безсмислено, тъй като Писанчев не съобщил нищо повече от изнесеното вече в медиите. Шефът на ДАНС заяви, че няма намерение да подава оставка и остави на парламента, който го е избрал, да реши съдбата му, пише Сега.

Писанчев въобще не успял да отговори на въпросите колко са обучените зад граница ислямски проповедници у нас, нито какъв е броят на незаконните джамии, разкриха депутати. Пред журналисти той заяви, че няма опасност за националната сигурност, но напрежението можело да се разрасне.

Писанчев: Терористична заплаха няма, но е налице опасен радикален ислям

В момента нямаме директна терористична заплаха за страната. Това заяви председателят на ДАНС Владимир Писанчев пред журналисти в парлам...

"Не можахме да разберем дали в България има спящи клетки на радикален ислям, но разбрахме, че има една друга спяща клетка и тя се казва ДАНС", коментира след изслушването Атанас Атанасов от РБ. Блокът иска оставката на Писанчев заради бездействието на агенцията, която трябва да бди над националната сигурност.

Шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов също не остана доволен от доклада на шефа на ДАНС. Според него обаче смяната на Писанчев трябва да стане след анализ на дейността на службата и законовите промени, които засягат дейността й. "Изключително сме обезпокоени от това, че г-н Писанчев каза, че те наблюдават процеса, но все пак трябва да знаят, че една от основните функции на ДАНС е да противодейства, а не да наблюдава", коментира Цветанов. Той разкритикува службата, че заради свръхконцентрация на правомощия е пренебрегнала основния си приоритет - контраразузнаването.

Разочарование от изнесените данни изрази и левицата. "Изслушването не беше нито добре подготвено, нито добре проведено", коментира бившият военен министър Ангел Найденов. Според него обаче фокусът на дебатите е бил изместен от грижата за националната сигурност към оставката на Писанчев. Тя бе поискана и от червения Георги Кадиев заради проспания фалит на КТБ. "Банковата система е част от националната сигурност и ДАНС не се справи", написа Кадиев във "Фейсбук".

Депутатката от "Атака" Магдалена Ташева окачестви като фарс изслушването, а операцията на спецагенцията - като пиар акция. "Целта на този фарс е да се изведат основания за изграждането на ислямски център. Това е стара мечта на Бойко Борисов - в квартал "Малинова долина" да се направи ислямски център с ислямска болница и т.н.", заяви тя. Този въпрос отново е бил повдигнат при изслушването вчера, а идеята за изграждането на ислямски център било подкрепено от Красимир Каракачанов от ПФ с аргумента, че там "ще се преподава друг, по-кротък ислям".

"Атака" напуснаха възмутени изслушването на Писанчев за радикалния ислям

Никаква секретна информация, различна от изнесената пред медиите, не е била съобщена на депутатите по време на изслушването на предсе...

ДПС, БДЦ и ПФ останаха по-скоро доволни от изслушването на Писанчев. Депутати коментираха, че едно от най-смислените изказвания в залата направил лидерът на партията Лютви Местан, който посочил като проблем липсата на дефиниция за радикален ислям в закона, поради което ДАНС не можела да работи по тази линия.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика