Вицепрезидентът вижда проблем в членството ни в Шенген и еврозоната

16781
Вицепрезидентът вижда проблем в членството ни в Шенген и еврозоната
Снимка: БГНЕС

Три са негативните прецеденти за България от членството ѝ в Европейския съюз, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова при откриването на кръгла маса на тема "Националната идентичност и патриотичното възпитание в глобализиращия се свят. Проблеми и решения". Това са влизането ни в Шенген, паричният и икономически съюз и погледът по въпросите на миграцията.

Форумът се проведе във Военния клуб в София и премина под патронажа на вицепрезидента Попова и на председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров.

"Глобализацията ни донесе множество позитиви, но загърби и неща, от които имаме огромна нужда, за да спасим децата си", категорична бе Попова.

"В Европейският съюз днес се откроява едно съюзно разбиране за групиране на общностите - не вървим в една скорост и нещо повече, в рамките на съюза се изграждат два концентрични кръга. Бунтувам се срещу това и не искам да бъде така, защото европейската идея е друга."

Силата на нациите е в техния дух - ето това загубихме наред с всичко, което ни донесе европейското членство, посочи вицепрезидентът. "Оставихме на заден план онези могъщи духовни устои, които направиха възможно оцеляването на нацията ни и периода на Възраждането", съжали тя. Вицепрезидентът посочи, че глобализацията без съмнение е извела човечеството много напред в неговото развитие, но се нуждаем от поуки и "ясно да кажем какво загуби човешкия свят в глобалния свят и къде са дефицитите".

"Смело трябва назовем тези дефицити и да стигнем, най-вероятно до извода, че за да има успешен глобален свят и да тържествува силата на духа, няма как да забравим и отхвърлим живота в исторически контекст и онези белези на всяка национална идентичност, които ще направят глобалният свят по-полезен и по-справедлив", обясни Маргарита Попова.

Много скоро след членството ни в Европейския съюз се убедихме, че освен за икономическото чудо на Запада и триумфа на духа и справедливостта, ние плахо заговорихме, че човешкото общество е ориентирано все по-консуматорски, добави вицепрезидентът. "Младото ни поколение хукна на Запад и забравихме да го приютим и приласкаем и заедно с училището и семейството да оставим в сърцето му едно горещо място, което да тупти винаги и да бъде възпитано в дух на уважение на националните традиции, за да бъдем в състояние да допринасяме за лидерството на Европейския съюз", настоя Попова.

"Всички около тази маса ще се съгласим, че в днешния глобален свят имаме все по-голяма нужда да поговорим за национална идентичност, за нуждата от патриотично възпитание в този красив, но с все повече проблеми глобализиращ се свят", коментира тя.

Вицепрезидентът посочи още, че държавността освен структури и хора, които стоят начело представлява и сътрудничество, уважение и контрол между институциите. "Държавността е споделена грижа и отговорност", обясни Попова.

Вицепрезидентът: Политиците не са привързани към закона

Когато политиците говорят за закон и правосъдие, останалите слушаме и не пропускаме да отбележим, когато те имат усет към правостта. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика