Вигенин: Да не преувеличаваме значението на резолюцията за "Южен поток"

13870
Вигенин: Да не преувеличаваме значението на резолюцията за "Южен поток"
Снимка: БГНЕС

Да не преувеличаваме значението на резолюцията на Европейския парламент, препоръчваща спиране на "Южен поток". За това призова министърът на външните работи Кристиан Вигенин, според когото документът е "емоционален израз" на европейското желание за стабилизация на Украйна, съобщава БГНЕС.

"Не "Южен поток" е проблемът на Украйна", подчерта външният министър. Той добави, че в България, за разлика от други въпроси по темата за "Южен поток", има единодушие на управляващите и опозицията.

Вигенин: Няма пряка заплаха за България

Няма причини да променяме нашата позиция спрямо случващото се в Украйна, каза днес в Пловдив външният министър Кристиян Вигенин, пред...

"Това е важен национален проект, който ще гарантира сигурността на гражданите", категоричен е Вигенин.

Външният министър припомни газовата криза от началото на 2009, в резултат на която бяха спрени доставките на "синьо гориво" за България. Той заяви, че нестабилността на Украйна е била една от причините за избухването на тази криза. "Сигурността на доставките и диверсификацията на източниците ще дадат сигурност", каза Вигенин.

Проектът за газопровод "Южен поток" има за цел да диверсифицира доставките на руски газ за страните от Европейския съюз, като се заобиколят нестабилни държави като Украйна. Тръбата е с капацитет от 63 милиарда куб.м. годишно. Очаква се първият газ по нея да потече в края на 2015 или началото на 2016. Проектът има морска и сухоземна част. Морската ще свърже руския и българския черноморски бряг. Подводната отсечка ще бъде собственост на "Газпром" /50%/, италианската ЕНИ /20%/, германската "Винтерсхал" /15%/ и френската "Електрисите дьо Франс" /15%/. От България газопроводът ще продължи за страните от Балканите и Централна Европа.

Миналата седмица Европейският парламент прие незаконодателна резолюция, която призовава за прекратяване изграждането на газопровода и диверсифициране на газовите доставки за Европа.

Вигенин е притеснен от реакцията на Русия и отражението й върху нас при санкции от ЕС

Каквито и да бъдат санкциите върху Русия, те неизбежно ще ни засегнат. Това каза министърът на външните работи Кристиан Вигенин след ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика