Вигенин: Няма да има война между НАТО и Русия

24650
Вигенин: Няма да има война между НАТО и Русия
Снимка: БГНЕС

Не се готвим за война и не смятам, че ще има такава между НАТО и Русия. Това заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин в предаването "Лице в лице" на БТВ. По думите му подобен вариант никога не е бил обсъждан.

"Зачестилите полети на руски самолети в Черно море не са от вчера, а още от миналата година, но нямаме информация, че от тях произтича някаква заплаха и опасност за България", смята външният министър.

По повод изказвания на министъра на отбраната Ангел Найденов и президента Росен Плевнелиев, че страната ни се нуждае повече от НАТО, Вигенин заяви, че НАТО е организация, която гарантира сигурност за своите членове.

"Позицията на България е, че в момента няма нова Студена война с Русия и не трябва да създаваме възможности да има такава. ЕС и НАТО не бива да стават причина за ескалация на напрежението в отношенията с Русия заради случващото се в Украйна. Така че трябва много внимателно да се прецени какви санкции би могло да бъдат наложени на Русия, ако изобщо трябва да има такива", каза външният министър.

Вигенин заяви още, че не вижда нищо антируско в общата позиция относно случващото се в Украйна, като отново цитира взетите на съвета решения, за да аргументира позицията си.

"Аз не мога да изчислявам рисковете за България, но смятам, че трябва да се работи с бързи темпове както от ЕС така и от България, за да се намалят за в бъдеще опасностите за страната ни", заяви министърът.

Затова според него трябва да се ускори най-сетне изграждането на газовите връзки със съседните ни страни, за да имаме за в бъдеще възможности за диверсификация в доставките на газ за страната.

„Южен поток" няма да бъде забравен и вчера беше заявено от страните членки на ЕС участващи в проекта, че те го подкрепят. Освен това в светлината на конфликта в Украйна и възможността за нарушение на газовите доставки от Русия се видя, че този проект е още по-нужен както за страната ни така и за Европа", каза още Вигенин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика