Вигенин: Няма пряка заплаха за България

19646
Вигенин: Няма пряка заплаха за България
Снимка: БГНЕС

Няма причини да променяме нашата позиция спрямо случващото се в Украйна, каза днес в Пловдив външният министър Кристиян Вигенин, предаде БГНЕС.

"Нашата позиция е ясна, работим за стабилизацията на страната, а тя не е възможна без участието на Русия и разчитаме на диалог и на преки разговори на Русия и Украйна, съответно на САЩ и ЕС. Утрешната конференция в Женева може да е закъсняла, но по-добре късно, отколкото никога", каза още Вигенин. Той добави, че разчита тя да има конкретни резултати.

"На този етап анализът на Министерството на отбраната сочи, че няма пряка заплаха за България и ние не възнамеряваме да искаме някакви специфични действия, усилия или разполагане на сили на НАТО", заяви той.

"На този етап не се налага. Заплахата за изчерпване на ресурса на нашата авиация е реална, но нашите ВВС на този етап се справят със ситуацията, а ако се окаже, че не могат да се справят с охраната на въздушното ни пространство, тогава може да се мисли, но засега такава опасност няма", подчерта Вигенин.

Външният министър коментира и злоупотребата с лични данни в списъците на ЦИК. Той изрази предположение, че подобно нещо е имало и на предишни избори, но за пръв път ЦИК даде възможност всеки да провери дали няма злоупотреба с името му и колкото повече гласност има в процеса, толкова по-добре. Той каза още, че е сигурен в едно - след сегашната ситуация никоя партия повече няма да си позволи да злоупотребява с лични данни и това е положителна важна стъпка напред. Понякога без скандал трудно се върви напред, добави още той.

Министър Вигенин заедно с Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт, започнаха от препълнената аудитория 6 на Пловдивския университет националната кампания "Гласувам, защото се интересувам", чиято цел е стимулиране на участието на младите хора в изборите за Европейски парламент през 2014 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика