Военните на границата с Македония намаляха до 16 души

3336
Военните на границата с Македония намаляха до 16 души
Снимка: БГНЕС

Ако има необходимост ще изпратя толкова военнослужещи, колкото е необходимо, за колкото е необходимо време, имам готовност за това. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев в отговор на парламентарен въпрос, предаде БГНЕС. Министърът припомни, че от началото на тази година има военни на границата с Турция, които оказват единствено логистична подкрепа. На границата с днес имало не 25, а 16 военни, подчерта той.

От думите на министъра стана ясно, че договорът за ремонт на двигатели и агрегати на МиГ 29, който сключваме с Полша, е с разсрочено плащане. Освен това „ние имаме близо 7 млн., които са предвидени за това. Няма никаква опасност за охраната на въздушното ни пространство, каза той за пореден път. Николай Ненчев каза отново и че ще ползваме два двигателя, които ще вземем под наем вероятно за 2 години докато ремонтираме останалите.

Ненчев: На границата ще пратя колкото военни е нужно

Ако трябва ще изпратя толкова военнослужещи по границата, колкото е необходимо. Това заяви пред журналисти в парламента министърът на о...

И днес той предпочете на въпроса за липсата на лиценз на Полша да отговори с аритметиката си, че „за последните два месеца в Русия паднаха приблизително 17 летателни средства”. Не бих искал да коментирам тази тема и не бих искал да навлизам отново в този обяснителен режим”, заяви министърът и посочи, че сме постигнали изключително добри параметри и договорености с полската страна. „От друга страна вероятно разбрахте, че от вчера САЩ поискаха и санкции по отношение на руските МиГ- ове. Как вие тълкувате този въпрос?” попита той. Полската страна ще издаде всички необходими гаранции, които ще бъдат съгласувани с нашия институт, добави министърът.

Ненчев възнамерява „в съвсем кратки срокове” да внесе в МС програмата за развитие на отбранителните способности и „малко по-късно в НС”. Той е поискал подкрепа днес от коалиционните партньори да бъде променен Законът за въоръжените сили в тази част – чл. 130, който да разреши страната ни да извършва съвместна охрана на въздушното пространство.

„Нещо, което е изключително важно за нас, за въоръжените сили, нещо, което се насърчава от страна на партньорите ни в НАТО и не на последно място – нещо, което ще ни улесни изключително, а и ще ни спести средства”, каза той. От отговора на Ненчев стана ясно и че той има желание да възложи на Терем Летец ремонтът на Ми17. Това са хеликоптерите, с които се гасят пожари.

 

Ненчев ще призове колегите си от ЕС за обща политика за спиране на бежанския поток

За общата политика за справяне с бежанския поток ще настоява министърът на отбраната Николай Ненчев на неформална среща на министрите н...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика