Външно получи разяснения от Русия заради изказването на Лавров за Македония

23322
Външно получи разяснения от Русия заради изказването на Лавров за Македония
Снимка: Getty Images/Guliver

На 21 май 2015 г. заместник-министърът на външните работи Валентин Порязов покани на среща в МВнР временно управляващия посолството на Руската федерация в София г-н Александър Шапел. Причината за поканата към Шапел беше, че посланик Исаков е извън страната. От руската страна бяха поискани разяснения във връзка с изказването на руския министър на външните работи Сергей Лавров пред Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация и споменаването на България в контекста на сценарии за дестабилизация на Република Македония.

Руският представител подчерта, че в изказването си министър Лавров не е имал предвид участие на български официални лица в разговори, свързани с подялба на Република Македония. Изказването не е визирало официалната българска позиция, а идеи, тиражирани в медийното пространство, включително българското. Българската страна прие това разяснение. В същото време посочи, че в официалното изказване на руския външен министър това разграничение не е било направено, което е породило необходимостта от категорична българска реакция. Стабилността на Западните Балкани е от първостепенно значение за нашата национална сигурност и не можем да си позволим каквато и да било двусмисленост по този въпрос.

Коритаров: Лавров гъделичка национализма ни по темата "Македония"

Провеждат се учения на армията с нашия Отряд за борба с тероризма. Ако, недай Боже, нещата в Македония тръгнат на зле, около 90 хил. ду...

Пред руската страна бе представена подробно българската позиция в подкрепа на териториалната цялост и суверенитета на Република Македония. Подчертано бе, че за българската страна са категорично неприемливи внушения от какъвто и да било характер за участие на България в сценарии за дестабилизация на Република Македония.

Българската страна подчерта също, че кризата в Република Македония има политически характер и не трябва да се допускат внушения за нейното прерастване в етнически конфликт.

Двете страни се съгласиха, че политическата криза в Република Македония следва да бъде преодоляна във възможно най-кратък срок и изложиха различни виждания за механизмите, които могат да бъдат приложени за постигането на тази цел.

 

Велизар Енчев: Македония е една политическа лудница

Де да беше вярно, но не е, защото България се отказа да защитава своите интереси в Македония. Така коментира през bTV независимият депу...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика