Във време на криза по министерствата са си дали 13 млн. бонуси, казва ГЕРБ

21080
Във време на криза по министерствата са си дали 13 млн. бонуси, казва ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Нови данни за разхищение по време на управлението на правителството Орешарски оповестиха от ГЕРБ по време на извънредна пресконференция.

Според бившия регионален министър и депутат от ГЕРБ Лиляна Павлова Пламен Орешарски и подчинените му струват на България 10 млрд. лева. 13 млн. лева от тях са за бонуси и премии по министерствата. Всичко това ще го плащат българските данъкоплатци, казва Павлова, цитирана от Агенция "Фокус".

Кабинетът хвърля оставка утре, твърди Мерджанов

Най-вероятно правителството ще подаде оставката си след заседанието утре. Това заяви председателят на парламентарната група на Коалици...

Според Павлова ГЕРБ са направили анализ въз основа на детайлен парламентарен въпрос, който е бил отправен от екипа на ГЕРБ към министерствата, Министерски съвет по отношение на това в рамките на управлението какви са сключените договори, какви са средствата, които са изплатени като допълнителни възнаграждения, бонуси, консултантски и други услуги в рамките на държавната администрация.

„Получената информация е изключително пестеливо представена, от много министерства беше отказана такава”, обясни Павлова. Тя добави, че няма нищо против бонусите за добри резултати и припомни, че по времето на ГЕРБ Симеон Дянков е въвел наредба на всяко тримесечие държавната администрация да получава допълнително възнаграждение при постигнати резултати.

Официалните данни, цитирани от БГНЕС, показват, че през януари 2013 година Симеон Дянков отпуска на всеки член от политическия си кабинет по близо 9000 лв. бонус за предходното тримесечие; през май 2013 година служебният финансов министър Калин Христов пуска по близо 10 000 лева бонус на човек от политическия си кабинет за предходното тримесечие. Министър Петър Чобанов е раздал бонуси на всеки член на политическия си кабинет между 6000 и 7000 лева на тримесечие.

По думите на Павлова 11 министерства имат медийни разходи за общо над 6,2 млн. лева. При Министерски съвет те са 950 000 лв., МИЕТ – 1,7 млн. лв., МЗХ – 2 млн. лв.

Румен Петков: За първото тримесечие в регионалното министерство са дадени 134 хил. лв. бонуси

Основната тема е изключително неморалното стимулиране на държавни служители в кабинета Орешарски. Това каза пред журналисти в Бургас Ру...

Според бившия здравен министър и депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова нейната наследничка начело на здравеопазването Таня Андреева била дала над 480 хил. лева на своите подчинени по време на управлението си. Всичките пари са „за постигнати резултати” – 15 хил. лева на политическия кабинет и 465 хил. лева на администрацията в здравното министерство.

Атанасова даде конкретни примери и за други харчове – 11 хил. лева за експертизи, между 15 и 20 хил. лева за устни консултации, 5 хил. лева за договор за външна експертна помощ за организиране на работни групи.

Интересен факт има и за министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов. Той е сключил съмнителен външен договор за делегиране на правомощия по държавната политика за устройственото проектиране. Данов нашумя след разследване на „Биволъ”, което показа как е получавал помощи за безработен от Франция, а същевременно е работил като преподавател в УАСГ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика