Възрастта за пенсиониране остава замразена през 2015 г.

85638
Възрастта за пенсиониране остава замразена през 2015 г.
Снимка: БГНЕС

Възрастта за пенсиониране през следващата година остава замразена. За това се договориха КНСБ и КТ "Подкрепа" с правителството.

На срещата при премиера Бойко Борисов участваха лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа", вицепремиерът Ивайло Калфин, финансовият министър Владислав Горанов, председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова, предаде БНР.

Под документ, озаглавен Меморандум за разбирателство, стоят имената на президентите на двата големи синдикатa КНСБ и КТ "Подкрепа", както и това на премиера Бойко Борисов.

В него е записано, че днес "отчитайки важността на социалния диалог и необходимостта от гарантиране на социалния мир в България, както и нуждата от усъвършенстване на пенсионно-осигурителната система на страната", правителството и синдикатите се договориха за пет пункта. Освен за това да не се увеличава възрастта за пенсиониране, другите точки са: да се криминализира осигурителната измама, свързана с укриване на осигурителни вноски от осигурителните и самоосигуряващи се лица, както и да се приемат други мерки за повишаване събираемостта на публичните вземания.

Калфин: Вдигането на възрастта и стажа за пенсиониране с два месеца е поносим вариант

Увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране с два месеца е поносим вариант и няма да затрудни никого. Не намирам нито един аргум...

Считано от 2015 година да се въведе принципът на свободен избор на осигурените лица за режима на осигуряване за ранно пенсиониране чрез държавно обществено осигуряване или чрез професионалните пенсионни фондове при запазване на действащите условия за ранно пенсиониране. Друг пункт е: считано от 2015 година да се въведе принципът на свободен избор на лицата, родени след 31 декември 1959 г. да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или изцяло за пожизнена пенсия в държавното обществено осигуряване. Последен пункт, записан в този меморандум е: през 2015 година за всички категории осигурени лица да се въведе минимална възраст за пенсиониране.

Не може цял живот да плащаш малко за пенсия, а след това да отидеш като пенсионер и да искаш висока пенсия. Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата с представители на синдикатите и работодатели, предаде "Фокус". По думите на Борисов по време на срещата е станало ясно, че нямат никакво разминаване по нито една тема.

„Приех стажът да продължи да се увеличава с четири месеца. До 31 март се надявам в парламента всички партии да не се правят на опозиция и управляващи, защото видяхте, че при БСП, ДПС и Атака нищо не се случи в пенсионната реформа. Сега да седнем заедно със синдикати и работодатели, така че да гарантираме на хората доходите и пенсиите, в противен случай какво се получава – 53 % с бюджетните пари от данъците плащаме пенсия, а имаме частни пенсионни фондове. Всичко е объркано с главата надолу”, посочи Борисов.

„Кой би бил против укриването на осигуровки, освен това така създадената пенсионна система, тя е така кърпена, че не може да функционира. Затова се намесих в тези разговори, защото на практика, така както години наред банковата система, така сега пенсионните фондове и самата система всички партии и политици политиканстват и си слагат главата като щрауса в пясъка. Айде, пенсионните фондове да започнат да си плащат, могат или не - кой би бил против демокрацията. Какво е демокрацията - да те задължат някъде да си внасяш парите? Демокрацията, така както аз я разбирам всеки е да може сам да избере това, което счита за себе си като най-правилно”, допълни премиерът.

Стоянова: Искаме още в началото на годината да са ясни параметрите за пенсиониране

Искаме още в първите месеци на следващата година да са ясни всички параметри на пенсиониране. В разговорите, които сме провели със син...

Новината идва само два дни след мащабния протест на синдикатите в петък. Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин настояваше възрастта за пенсиониране да бъде увеличена с два месеца през следващата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика