Задържаните в Сърбия българи може да се върнат утре

15014
Задържаните в Сърбия българи може да се върнат утре
Снимка: БГНЕС

В контакт сме със задържаните българи от вчера следобед. Надяваме се да се приберат в България най-късно утре. Това каза говорителят на Министерство на външните работи Бетина Жотева в ефира на БНТ във връзка със задържаните в Белград български граждани.

„За съжаление седмината ни съграждани и днес ще продължават да бъдат държани в т.нар. дом за настаняване на чужди граждани в Падинска скела. В получената от сръбските власти нота се твърди, че нашите сънародници ще бъдат задържани в този дом до приключване на процедурата по, цитирам: „принудително отвеждане, свързано със защита на обществения реди и сигурността на Сърбия и нейните граждани, съгласно чл. 11 от Закона за чужденците в Сърбия”, обясни Жотева.

Китай влиза в Европа през Гърция, Сърбия и Унгария

Премиерите на Сърбия, Унгария и Китай подписват за изграждането на мощен транспортен коридор, включващ свръхскоростен влак от Будапеща ...

Тя допълни, че нашите съграждани са членове и симпатизанти на „Фалун Гонг”, което според китайските власти застрашава сигурността на правителството в Пекин и седемте са задържани на основание чл. 39 от Наказателния кодекс на Сърбия, като заплаха за сигурността на страната. На въпрос каква е информацията на МВнР за това доколко сръбските власти са оценили правилно това, че българите подготвят протест.

„Нашата информация е, че нашите съграждани не са имали никакви протестни действия. Те са били отведени от там, веднага след като са се настанили в този хостел. Интересното случая е, че те не са сами. Там се намират и двама руски, двама финландски и един словашки граждани, които са задържани на същото основание. Вчера нашият консул Николай Труканов е посетил дома.

Според него нашите съграждани са добре, нямат здравословни оплаквания или недоволство от това как са третирани там. Имали са възможност да бъдат във връзка с роднините си в България и от администрацията там са казали, че сънародниците ни и останалите чужди граждани вероятно ще бъдат освободени след приключването на срещата, знаете 16+1 е среща на високо равнище, която трябва да завърши утре”, каза още Бетина Жотева.

Припомняме, че сънародниците ни бяха задържани в сръбската столица Белград, заради подозрение, че са подготвяли протест срещу китайския премиер Ли Къцян. Те са били членове на китайската опозиционна организация Фалун Гонг.

Заловиха значим трафикант на хора в Белград

Полицията в Заечар арестува 39-годишния Нинослав Хорват. Той е смятан за един от най-големите трафиканти на хора на Балканите, предаде ...

Според властите в Пекин Фалун Гонг е религиозна секта и тя бе обявена извън закона.

Българите подали девет заявления за разрешение за провеждане на протест по време на срещата, която се открива днес в Белград. Сръбските власти забранили демонстрацията и отговорили отрицателно на искането за протест.

В българския сайт на "Фалун Дафа" се обяснява, че това е традиционна китайска духовна практика за самоусъвършенстване на духа и тялото и е част от школата на Буда. В основата стоят ценностите истинност, доброта и търпение. По официални данни до 1999 г. "Фалун Дафа" е най-голямата и най-бързо развиваща се практика от този вид в китайската история, ако не и в световната, и е практикуван свободно в 114 държави по света.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com