Законопроектът за националнатата сигурност на Цветанов мина на второ четене в НС

5884
Законопроектът за националнатата сигурност на Цветанов мина на второ четене в НС
Снимка: БГНЕС

Законопроектът за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност с вносители Цветан Цветанов и депутати от ГЕРБ мина на второ четене в пленарна зала, предаде БГНЕС.

Подготовката на законопроекта е осъществена в рамките на препоръките, дадени от Консултативния съвет за национална сигурност на заседанието му на 25 април 2012 година. Според вносителите предложеният законопроект е рамков и цели регламентиране на структурата, задачите и дейностите не на цялата система за национална сигурност, а само на тази част от нея, която е пряко ангажирана със защитата на националната сигурност.

Радан Кънев: Охраната на политици не може да е четири пъти по-скъпа от борбата с тероризма

Не искам да говоря за детайли като откриване или закриване на НСО. Въпросът е, че НСО е един остатък от комунистическия режим, който не...

В проекта за закон съществено внимание е отделено на Съвета по сигурността, който е определен като консултативен и координационен орган към Министерски съвет с основна задача да подпомага правителството при осъществяване непосредствено управление на системата за защита на националната сигурност. Съветът предлага още конкретни мерки и задачи на премиера или Министерски съвет, за ограничаване на рисковете, противодействие на заплахите и за защита на националната сигурност, както и при управление при кризи.

Съветът ще провежда редовни и извънредни заседание. Редовните заседания се провеждат най-малко веднъж на три месеца с решение на премиера. Извънредните заседания се свикват по решение ма премиера, при наличие на важни обстоятелства, засягащи националната сигурност и изискващи незабавни решения и мерки от компетентността на Съвета за сигурност. За провеждане на заседание е нужно присъствие на най-малко три четвърти от членовете.

Председател на Съвета по сигурността е премиерът, а членове ще бъдат някои от министрите, началникът на отбраната, главният секретар на МВР и ръководителите на служби от системата за защита на националната сигурност. Предлага се още членове на съвета да бъдат двама представители на администрацията на президента. Самият държавен глава ще може да присъства винаги и лично на заседанията, предвижда законопроектът

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика