Законът за службите на Цветанов мина на първо четене с гласовете на 6 партии

8043
Законът за службите на Цветанов мина на първо четене с гласовете на  6 партии
Снимка: БГНЕС

Законопроектът за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност с вносители Цветан Цветанов и депутати от ГЕРБ беше приет от управляващото мнозинство на първо четене в Народното събрание, предаде БГНЕС.

Афишираният като рамков закон за дейността на отделните служби за сигурност бе подкрепен от 114 депутати, сред които четирите партии от управляващото мнозинство, както и депутатите на ДПС и БДЦ. Срещу законопроекта на Цветанов и колегите му гласуваха депутатите на БСП, "Атака" и един независим.

Цветанов, който все още очаква решението на ВКС дали ще влезе в затвора за четири години заради отказ да използва СРС срещу осъдения за износ на класифицирана информация бивш шеф на РЗБОП Орлин Тодоров, обясни, че предложеният законопроект е рамков и цели регламентиране на структурата, задачите и дейностите не на цялата система за национална сигурност, а само на тази част от нея, която е пряко ангажирана със защитата на националната сигурност.

В проекта за закон съществено внимание е отделено на Съвета по сигурността, който е определен като консултативен и координационен орган към Министерски съвет с основна задача да подпомага правителството при осъществяване непосредствено управление на системата за защита на националната сигурност, призна Цветан Цветанов. Според критиките на опозицията основната цел на този закон е именно да уреди дейността на Съвета по сигурността към кабинета и не отговаря на претенциите за рамков закон.

Председател на Съвета по сигурността е премиерът, а членове ще бъдат някои от министрите, началникът на отбраната, главният секретар на МВР и ръководителите на служби от системата за защита на националната сигурност. Предлага се още членове на съвета да бъдат двама представители на администрацията на президента. Според опозицията по този начин се принизява президентът, тъй като неговите представители ще имат право на глас наравно с мнозинството от членовете на съвета, които са представители на кабинета. Самият държавен глава ще може да присъства винаги и лично на заседанията, предвижда законопроектът.

Дебатът

Проектът на закон спокойно може да бъде използван като нагледен пример за работата на управляващите – много шум и едно нищо, заяви малко преди гласуването депутатът от БСП Атанас Мерджанов. Той нарече законопроектът на Цветанов "законопроект - фантом". "Напънала се планината и родила мишка", обобщи предложението на управляващите Мерджанов.

Ще станем свидетели на реализация на една болна амбиция на управляващите, каза Мерджанов и критикува кабинета, че по време на дебатите не присъства представител на правителството. Според Мерджанов голяма част от законопроекта е пълнеж, а основната му цел е да регламентира дейността на Съвета по сигурността, а не да бъде рамков за системата за защита на националната сигурност.

Изведената дефиниция за националната сигурност се разминава с тази, която съществува в други закони, каза Мерджанов. Едно е национална сигурност според този закон, друго според закона за ДАНС, трето според закона защита на класифицирана информация, каза той. Вместо да се внесе яснота, да се унифицират съществуващите разпоредби, се внася объркване, предупреди той.

Президентът ще бъде поканен чрез свои представители, а ако иска и лично - забележете с двама представители. Те ще гласуват с равен глас с премиера и министрите, от което излиза, че президентът се превръща в съветник на премиера, каза Мерджанов и настоя, че това принизява статута на държавния глава. "Понижавате го в съветник, сигурно това заслужава", каза депутатът.

Според него този закон не вменява никакви отговорности. "Обещахте ни закон, който ясно да казва кой и какво прави в системата, а ни сервирате миш-маш от съвещания, консултации и съвети. В най-добрия случай този закон няма да доведе до нищо, а в лошия - ще доведе до объркване", прогнозира Мерджанов. Реформирането ви е само на думи, а когато го превърнете в законодателна дейност, се вижда липсата на идеи, заключи той.

"Това е безсилие, просто за да бъдете опозиция. Тази сфера има нужда от своята регламентация и тя се поднася след 25 години", каза в отговор председателят на комисията по вътрешна сигурност Атанас Атанасов. Недейте да четете както си искате текстовете - в управлението на системата на първо място е Народното събрание, след това президентът и накрая Министерски съвет и това е записано в чл. 5 от закона, каза Атанасов. Според Мерджанов обаче чл. 5 е пълнеж, тъй като записаното в него е записано така или иначе в Конституцията.

Съветът по сигурността е оперативен орган, а на Консултативния съвет по национална сигурност се търси консенсус между партиите, а не оперативни решения, каза още Атанасов относно критиките на опозицията, че в предлагания законопроект не е регламентирана ролята на КСНС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика