Зам-командирът на ВВС: Нямаме безплатни двигатели от Полша

6943
Зам-командирът на ВВС: Нямаме безплатни двигатели от Полша
Снимка: БГНЕС

Двата двигателя, които страната ни трябва да получи веднага при подписването на споразумението за ремонт на изтребителите с полската страна, не са безплатни. Това уточнение направи заместник-командирът на ВВС бриг. ген. Анатолий Кръстев пред Канал 3, предаде БГНЕС.

Министърът на отбраната Николай Ненчев многократно твърдеше, че в договорът, който предстои да подпишем, ще се отремонтират 6 двигателя за 1 023 000 лева всеки и ще ни се предоставят два двигателя за ползване до края на годината напълно безплатно. Генерал Кръстев внесе уточнението за двата двигателя, обявени от министъра за безплатни и съобщи, че "към момента на получаване няма да платим, но в контекста на договора те са включени". Той уточни, че "тези два двигателя са на принципа на осигуряване на първо време, защото се нуждаем от тях, а след това, тези часове, които ще бъдат осигурени на тях ще бъдат сметнати в общата цена на договора".

Ненчев пак повтори колко изгодно е да ремонтираме МИГ-овете в Полша

Договорът с Полша е изключително изгоден за България, мисля, че в това се убедиха членовете на комисията по отбрана, получих разбиране ...

Зам.-командирът на ВВС отрече, че предстоящият договор предоставя само 250 часа нальот за всеки двигател, а предложението на рускатата РСК МиГ е предвиждало двойно повече часове. Той поясни, че разликата между часовете в двата договора е много малка и съответства на разликата в цената на двете оферти. Според него 250 часа нальот за двигател са достатъчни за две години изпълняване на полети. Проблемът според генерала е, че в този договор не е предвиден ремонт и резервни части за другите компоненти на изтребителните машини, а само за двигателите. "МиГ 29 са сложен комплекс и имат хиляди агрегати и части, които притежават определен ресурс и понякога дефектират. На този етап в този договор не коментираме тези резервни части и летателния ресурс на самолета". В случай, че нещо друго се развали, ВВС обмислят да се обърнат за помощ към страни като Украйна или Славокия, както и към частни фирми, които могат да предоставят услуги по ремонт на други части на МиГ 29.

Генерал Кръстев призна, че решението за подписване на договора с Полша е политическо и не го коментира. Той съобщи, че решаването на проблема може да дойде със закупуването на нови самолети. По думите му министър Ненчев е получил мандат да проучи възможностите за това, но подчерта, че процесът отнема години. "Реално експлоатацията на нашите МиГ 29 може да продължи до 2029 година, ако има работещи двигатели и резервни части", посочи той. Бриг. ген. Анатолий Кръстев обясни, че ВВС не се притеснява от решението за съвместна охрана на въздушното ни пространство с партньорите ни от НАТО и добави, че това е свързано и с ремонта на изтребителите. Той обаче изтъкна, че притесненията на ВВС са дали охраната на нашето небе ще става "съвместно" или "вместо". "Това може да означава 1 седмица българските, 1 година румънските ВВС. Ние в контекста на промяната разбираме водещата роля на българските ВВС заедно с нашите партньори", уточни генералът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика