Започна битката за патриарх

15154
Започна битката за патриарх

Сливенският митрополит Йоаникий разбърка картите за патриарх. Соченият за един от основните претенденти за патриаршеския престол ще се оттегли от битката. Дядо Йоаникий ще откаже да бъде обсъждан за наместник-председател до избора на нов патриарх. И ще се оттегли от листата на митрополитите, които могат да бъдат избирани за глава на църквата.

Попитан защо, владиката демонстрира добро настроение и отговори със стих на Вапцаров: "Аз паднах, друг ще ме смени и толкоз! Какво тук значи някаква си личност" и даде да се разбере, че не му се участва в предстоящите люти битки. Дядо Йоаникий обаче категорично отказа да спомене дали има фаворит за бялото було. И обясни, че трябва да получи озарение след усърдна молитва.

Научили новината, митрополити обясниха, че това е притеснително, защото дядо Йоаникий е най-консенсусната фигура. Те ще го увещават да не се оттегля в събота, когато Св. синод се събира, за да избере наместник-председател, който да го ръководи до избора на нов патриарх. Ако сливенският владика все пак е непреклонен и не пожелае да участва в надпреварата, най-подходящ за патриаршеския трон е Николай Пловдивски, коментираха от Светия синод.

Почина патриарх Максим

Патриарх Максим е починал тази нощ в 3,50 часа, предаде Стандарт Нюз. Преди седмица негово светейшество навърши 98 години. Последните ...

Името на Пловдивския митрополит Николай като кандидат за бялото було се върти все по-усърдно и в църковните, и в светските среди. За да бъде избран обаче, църквата трябва да промени устава си, тъй като той е млад - на 43 г. Едно от изискванията за патриарх е да има навършени поне 50 г. Основните дискусии последните дни са може ли и как да се пипа църковният закон. Самият Николай неведнъж е казвал, че не отговаря на изискванията на устава.

Попитан вчера от "Стандарт" дали ще се бори за трона, дядо Николай иронично отговори: "Питайте Иван Желев. Той знае всичко". Проф. Желев е бивш шеф на правителствената дирекция по вероизповедания. Комисията по досиетата обяви, че той е агент Ангелов от ДС. От години Желев е в непримирим конфликт с пловдивския владика. Професорът дори се опита за опорочи избора на дядо Николай за митрополит.

Настоящият шеф на дирекцията Емил Велинов пък обяви, че църквата има нужда от здрава ръка и патриарх трябва да е човек, който може да тропне по масата.

Кой ще е новият ни патриарх...? По темата разсъждава и колумнистът ни Венцислав Жеков. Гледната му точка може да прочетете ТУК.

Редактор: Евгения Гигова

Митрополит Григорий Търновски поема временно православната църква

Сред трима митрополити ще бъде избран новия патриарх на Българската православна църква, съобщи епископ Тихон, който е председател на па...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com