Зелени европроекти за отпадъците са най-рискови

6164
Зелени европроекти за отпадъците са най-рискови
Снимка: БГНЕС

Най-рисковите проекти по Оперативна програма „Околна среда” са в сектор отпадъци, заяви министърът на екологията Ивелина Василева след изслушването й в ресорната парламентарна комисия. Голямо е забавянето по реализацията на регионалната система за отпадъци в Ямболския регион, посочи още Василева. По думите й има съгласие от страна на Европейската комисия, проекти, които са заложени в сегашната оперативна програма, но не са завършени, да продължат да се реализират и в новия програмен период, ако отговарят на заложените изисквания, предаде Дарик.

Според отчет на Европейската комисия усвоените средства по Оперативна програма „Околна среда” за изключително малко, в сравнение с парите от другите европейски програми. Министър Ивелина Василева призна, че има забавяне по някои от проектите, въпреки че програмата вече е разблокирана.

Стотици общини, бизнеси, институции и медии подкрепиха Часа на Земята в България

Над 7000 града в 172 държави се включиха в Часа на Земята 2015. В България инициативата беше подкрепена от стотици общини, бизнеси, инс...

„Безспорно има и рискови проекти, провеждат се регулярни срещи с общините, за да се проследява напредъкът. Това, което сме постигнали като договореност с Европейската комисия е, ако има такива проекти, които попадат в обхвата на условията и критериите за това да бъдат за следващия програмен период, то би могло да се престъпи и към това“, каза тя.

Василева поясни, че най-голямо забавяне е в сектор отпадъци. „поради дълги процедури по обжалване на тръжната документация или пък съответно актовете издавани по екологичното законодателство или законодателството за устройство на територията най-рискови към момента са изграждането на регионалната система за отпадъци в Ямбол, Разлог, в Самоково е забавен проектът, както и в Борово, Бяла, Русенско“, каза тя.

Екоминистърът уточни, че към момента България очаква положителен отговор за началото на новата Оперативна програма „Околна среда”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com