Зелените представиха идеи за промяна на София

7575
Зелените представиха идеи за промяна на София
Снимка: БГНЕС

Гражданското участие е от ключова важност за Зелените. Това заяви Иван Велков, председател на предизборния щаб на партията.

„Не е случайно, че голяма част от нашите кандидати са представители на неправителствени организации и активни граждани. „Рециклирай бездействието!“ е нашият апел към всички, които имат желание да променят средата си“, заяви председателят на предизборния щаб на Зелените.

Реформаторите се оплакаха от прокурорски натиск заради местния вот

След скандала с фалшивите подписи, Реформаторският блок (РБ) се оплака от дискриминация не само в Община Родопи, но и на други места в ...

Съпредседателят на партията Петко Цветков допълни: „Партиите на статуквото се опитват да откажат хората от участие в политиката. Ние обръщаме процеса и дадваме представителство на активните хора, които желаят да подобрят своя град“.

Зелените представиха четири стъпки за подобряване на градскто управление. На първо място, те ще се борят за Отворена община. Това означава да има прозрачни финанси и възможност за директно гражданско участие. Зелените напомниха за позицията, която отстояват – да има публични данни и разбивка по пера за приходите и разходите на Столична община (СО). Общинските фирми да публикуват тримесечни отчети и всички свои фактури над 5000 лв в интернет. Да се въведе публичен регистър на договорите на СО и онлайн достъп до всичките им неповерителни клаузи, настояват от Зелените.

Втората ключова стъпка според Зелените е да се инвестира в инфраструктура за хора, а не за коли. „София се нуждае от тротоари за хора и колички, от достъпни подлези и велоалеи. София не се нуждае от тротоари за паркиране и от поощряване на автомобилния трафик“, заяви Никола Газдов. „Ние знаем, че няма да променим София сами. Но ви гарантираме, че ще тормозим мнозинството в Общинския съвет да следва дневния ред на хората, а не дневния ред на автомобилите и на комисионните!“, допълни Газдов.

Веселин Кирев, граждански активист за обществен и релсов транспорт, коментира визията на Зелените: „Столична община се опитва насила да качи софиянци на автомобили. Пример за това е ремонтът на бул. "Александър Малинов" в жк. Младост. Спирките на градския транспорт там бяха преместени на 800 до 1500 метра от блоковете в комплекса, при стандарт от максимум 400 метра. Това не само демотивира хората да ползват обществен транспорт, но и нарушава няколко разпоредби на СО.“ Според Кирев, при ремонта на бул. "Александър Малинов" има и нарушения на Закона за устройство на териториите (ЗУТ), за което „Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт“ ще сезира прокуратурата. Вина за нарушенията носи Главния архитект на София, Петър Диков, както и подкрепилите промяната 35 общиски съветници, твърди Кирев.

Дотук - само две партии искат да участват в кампанията за референдума

До днес са постъпили заявления от 38 партии и една коалиция за участие в изборите за общински съветници и кметове. По 21 от заявленият...

Станислав Пенович представи пилотен проект „Дупки и тротоари 2016 г.“ – разработка на мобилно приложение за сигнали и нарушения от граждани: „Столична община има платформа за подаване на сигнали онлайн, но тя е сложна и се използва слабо. Ние ще използваме функционалностите на съществуващата система и просто ще я надградим.“

„Всеки гражданин ще може да заснеме нарушение, дупка, или разбит тротоар със своя смартфон и да качи автоматично сигнала в платформата на общината. Благодарение на мобилното приложение, 70-80% от нужните действия ще бъдат автоматизирани“, допълни Пенович. Според кандидатът на Зелените мобилното приложение ще помогне на софиянци да следят през телефоните си какво се случва с всеки сигнал, а общинските институции ще изпозват всеки гражданин като „виртуален служител“. „За няколко месеца ще можем да картографираме всяка дупка и всеки разбит тротоар, а след това – да поканим всяка желаеща фирма да участва в онлайн търг с обратно наддаване, за да изберем най-евтиния изпълнител на ремонтите“.

Третият приоритет на Зелените е да превърнат София в Зелена столица с чист въздух. Съпредседателят на Зелените Петко Цветков обясни следното по темата: „Зелените системи са нашият естествен приоритет. Ще се борим Борисовата градина и Витоша да не бъдат застроявани и призоваваме всички софиянци да следят тези важни теми!“. Кандидатите допълниха, че работят по остойностяване на идеята за засаждане на един милион нови дръвчета в София и скоро ще представят детайли по тази тема в отделна пресконференция. Тогава ще бъде представен детайлно и четвъртият приоритет – как София да бъде толерантна столица, която не дискриминира на етнически, расов, верски или сексуален принцип. Зелените споменаха и своето намерение да се борят за създаване на общинска „Зоополиция“, за което ще бъде търсена подкрепа от неправителствени организации и граждански сдружения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София