Зеленогорски: Поведението на АБВ създава напрежение

4956
Зеленогорски: Поведението на АБВ създава напрежение
Снимка: БГНЕС

Мястото на обсъждане на коалиционните въпроси е в легитимните формати, а не през медиите. Не е конструктивно това, което постоянно чуваме от Георги Първанов и АБВ. Това каза заместник-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски по време на пресконференция във Видин. Той не отрече, че това поведение на АБВ създава проблеми и напрежение.

РБ ще настоява нещата във времето да бъдат разположени така, че да не ни се налага последната седмица преди Коледа да имаме такъв график като седмицата преди лятната ваканция и да приемаме накуп толкова важни неща като измененията в закона за референдумите, омбудсман, подуправители на БНБ, Кодекс за социално осигуряване и закон за антикорупцията, подчерта Зеленогорски.

Той допълни, че РБ са били категорично против досегашните подуправители на БНБ да запазят постовете си. Грабежът на века се случи под "зоркия" поглед на същите тези подуправители и обществото очаква, когато има толкова сериозен проблем и БНБ не си е свършила работата, да бъдат направени корекции и да се носи отговорност, каза още Зеленогорски.

"Борбата с корупцията трябва да се развива на няколко фронта. От една страна са законодателните промени, от друга - действията на централната изпълнителна власт, а от трета - предприемане на мерки и от местната власт", каза от своя страна вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева, съобщиха от пресцентъра на ДБГ.

Кунева проведе среща и с областния управител на Видин Момчил Станков, на която двамата обсъдиха възможностите за взаимодействие между централната и местната власти за антикорупционни политики.

Кунева беше категорична, че за градове като Видин и останалите от Северозападна България корупцията е още по-голям проблем, тъй като задълбочава бедността. Няма богата страна с корупционни практики, каза тя и допълни, че решението на парламента да отложи обсъждането и гласуването на антикорупционния закон е лош знак предвид предстоящата мисия на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка и ще се отрази негативно.

Тя коментира още, че за граничните райони като Северозапада, е особено важен и въпросът за присъединяването на България към Шенген. Отпадането на границите би допринесло за икономическото развитие на района, посочи тя и добави, че правителството полага необходимите мерки за членството в Шенген и от осем страните с резерви към нашето присъединяване вече са сведени до една.

Кунева коментира, че сегашната управляваща коалиция може да предложи решения, но е необходимо преди началото на следващия политически сезон да бъде изготвена ясна законодателна програма между кабинета и управляващото мнозинство. Трябва да се свика и Съветът за развитие и да има ясна пътна карта със срокове и отговорности, посочи тя.

В началото на следващата седмица Реформаторите ще търсят съгласие за местните избори

Виждам подценяване на значението на местните избори от страна на част от колегите от Реформаторския блок. Логично е, след успешно предс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика