АБВ искат повече пари в бюджета за социални политика и дофинансиране на БАН

3095
АБВ искат повече пари в бюджета за социални политика и дофинансиране на БАН
Снимка: Getty Images / Guliver

АБВ ще инициира предложения за промени в бюджета, които касаят секторите на заетостта, социалните политики и бюджета на Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Това заяви по време на пресконференция говорителят на ПГ на АБВ Марияна Тодорова.

"В сектор "Заетост", социалните политики и бюджетът на МТСП има един план за действие на заетостта. През 2008-2009 г. той е бил субсидиран с до 300 млн. лв., а от 2010-а насам се отпускат едва около 73 милиона лева, което е крайно недостатъчно за борба с безработицата. Ще поискаме още 20 млн. лева, за да се изработят програми както за младите хора които търсят работа, така и за възрастните, които са в пред пенсионна възраст“, заяви тя.

Русофилите българофоби!

То едното върви с другото. Ръка за ръка. Не може да работиш за Русия и Путин, да те боли за руските интереси в България, и същевременно...

Тодорова обясни, че АБВ ще настоява и за допълнително финансиране за общините, в които са най-силно развити социалните услуги, както за допълнителни средства за хората в неравностойно положение. "Ще поискаме 17 млн. лева за хората в неравностойно положение, така че министерството да може да изработи нови адекватни политики. Средствата за тази област от няколко години също са замразени. Ще поискаме и още 16 милиона за МТСП за увеличаване на заплатите в трите агенции - най-вече в Агенция за заетостта и за Агенция за социалното подпомагане. Тъй като излиза така, че хората които работят там, висшисти, получават по-ниски заплати, отколкото социалните помощи, които раздават. Част от средствата ще се използват и за капиталови разходи ,тъй като условията, в които работят част от служителите, са лоши“. АБВ ще поиска и отделянето на средства за въвеждането на дуалната форма на обучение.

В заключение Тодорова посочи, че АБВ ще внесе и предложение за отделяне на 12 милиона лева за дофинансиране на дейността на БАН, както и за създаването на специален инвестиционен фонд. “Той трябва да определи инвестиционните политики на държавата при ясно разписание кой ще капитализира фонда, кой ще го управлява, кой ще избира политиките, инструментите и секторите които ще подпомага, защото това което ни липсва остро в настоящия бюджет, е конкретни инвестиционни политики по различни направления“.

Миналата седмица Народното събрание прие държавния бюджет за 2016 г. на първо четене. От БСП посочиха тогава, че между първо и второ четене на законопроекта за държавния бюджет на България за 2016 г. от БСП ще предложат увеличаване на замразените социални плащания. Според БСП е лошо това, че в последните години разчитаме само на европейски средства за финансиране на политики.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com