АБВ продължават да мислят за подкрепата за кабинета*

16343
АБВ продължават да мислят за подкрепата за кабинета*
Снимка: АБВ

Утре ще имаме заседание на Националния съвет на партията и ще решат дали ще подкрепят правителство. Информацията съобщи един от членовете на ръководството на ПП "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ) след проведените преговори с ГЕРБ в парламента.

„Вътре продължават разговори. Не мисля, че е редно да се предпоставя една позиция. Утре имаме заседание на Националния съвет”, заяви Румен Петков. Той посочи, че не могат да прескочат Националния съвет на въпрос дали ще има конкретно решение от страна на АБВ днес, информира агенция "Фокус".

Калфин: Можем да участваме в правителство, ако то приеме принципи на АБВ

АБВ може да участва в следващото правителство, ако то не е дясно-център и ако в програмата на ГЕРБ и Реформаторския блок присъстват осн...

Бившият вътрешен министър уточни, че преговорите продължават. По думите му те "наистина са много конструктивни". Много от предложенията, които направили от АБВ, били приети "и то защото са полезни".

Петков не коментира въпроса дали Ивайло Калфин ще бъде министър в новия кабинет.

Около 19 ч. от преговорите излезе и председателят на ПГ на АБВ Ивайло Калфин. От думите му стана ясно, че по време на срещата не е обсъждано влизането на представители на лявата партия в правителството.

Основните въпроси, по които са водени преговори, са свързани с данъчната политика. По някои от тях е била приета позицията на АБВ, а по други - не. Така или иначе от лявата партията са категорични, че няма да участва в коалиционното споразумение между Реформаторския блок и ГЕРБ. Въпреки това по някои от въпросите АБВ може да окаже подкрепа.

„По програмната декларация обсъждахме всички текстове. По голяма част от тях има голям напредък. Все още има въпроси за нас, свързани с данъчната политика, които не бихме могли да затворим и да се съгласим. По-късно ще се съберем и ще погледнем още веднъж текста“, заяви Калфин. Според него за АБВ преговорите все още не са приключили.

Борисов получи мандат за правителство, при неуспех го връща утре

Президентът Росен Плевнелиев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на Бойко Борисов, предаде БГНЕС. Преди да връчи м...

Междувременно преговорите в рамките на четиристранната среща между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт продължават над час.

Очакваше се около 17.30 часа да приключи срещата на ГЕРБ и АБВ парламента, за да продължи тази между ГЕРБ, РБ и ПФ. Съпредседателите на Патриотичния фронт Валери Симеонов и Красимир Каракачанов дойдоха за продължението на срещата, а при влизането им стана ясно, че има и представители на Реформаторския блок в стаята на ГЕРБ.

До утре АБВ трябва да реши дали ще влезе в бъдещия кабинет със свой министър. Това заяви снощи  Калфин. Именно той е сочен за бъдещ министър в евентуалното правителство на Бойко Борисов - по социалните въпроси.

Бившият външен министър добави: "През тази нощ АБВ трябва да са готови с решението и утре, 5 ноември, да кажат какво избират преди ГЕРБ да обяви новия кабинет и да го вкара за гласуване в пленарна зала".

Миков: Който подкрепя правителството, е в управляващата коалиция

"Засега нашата позиция е принципна, нека да е ясно, че всички, които подкрепят правителството, са в управляващата коалиция. Част от н...

*Информацията е актуализирана в 19.35 ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика