АБВ ще гласува "разнородно" за ремонта на МиГ-овете в Полша

3867
АБВ ще гласува "разнородно" за ремонта на МиГ-овете в Полша

Председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Михо Михов определи като "твърде притеснителен" подготвения за гледане законопроект за ремонта на българските МиГ-ове.

"Решителна подкрепа на тази ратификация няма да има от страна на ПГ на АБВ поради някои неясноти от юридическа гледна точка и поради моето лично убеждение, че този договор няма да реши проблема със самолетите ни МиГ 29 и с охраната на въздушното ни пространство. Няма да упокои и въпросите относно въздушното пространство и ще предизвика внасянето на следващо предложение за изменение на Закона за отбраната и въоръжените сили, касаещ охраната на въздушното ни пространство", коментира Михов.

Съвсем скоро може чужди самолети да участват в охраната на въздушното ни пространство

Правителството одобри възможността за извършване на съвместни мисии по охрана на въздушното пространство на България в рамките на Инте...

Според договора поляците ще ремонтират 6 двигателя на "МиГ-29" в срок до средата на 2016 г. Това означава, че ще имаме изправни три изтребителя. Официално не е ясно дали Полша ще пипа авиониката на самолетите, тъй като според експерти в момента самолетите ни се считат за вражески на радарите на НАТО, защото са руско производство и са оборудвани с радари Жук-МЕ.

Относно военния бюджет за догодина, генералът изрази по-скоро положителна позиция, но се "обезпокои", че разчетът е направен на базата на сегашната минимална работна заплата, а не на прогнозираното увеличаване до 420 лева.

"Положителното е, че в бюджета има 160 млн . лв . за поддържане на авиацията и военноморските сили. Нарастването на бюджета за въоръжените сили на 1,3 млрд . лв . доведе до позиционирането на нашия военния бюджет на междинна рамка, говореща за 1, 35% от БВП, което в никакъв случай обаче не показва, че темпото е достатъчно, за да се достигнат 2%", каза Михов.

Ген. Михов говори и за програмата за боеспособността набългарската армия: "Считаме, че тя е добре структурирана. Прехвърля повече надежди и очаквания отколкото реалност, но поради обстоятелството, че тя действително въвежда механизми за контрол по отношение на разходването на средствата и както казах този бюджет е първа стъпка за модернизация и превъоръжаване, програмата отговаря на нашите изисквания и ние ще я подкрепим".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика