Адемов: 49% от българите живеят в бедност

17300
Адемов: 49% от българите живеят в бедност
Снимка: БГНЕС

Пред новата оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" стои предизвикателството за намаляване на броя на хората, живеещи в бедност или в социално изключване, по последни данни малко над 4 % от българското население е в подобна неблагоприятна ситуация.

Това заяви социалният министър Хасан Адемов, предаде БГНЕС.

Пред страната ни стои амбициозната цел до 2020 година броят на хората, застрашени от бедност и социално изключване да намалее с 260 000 души, отбеляза Адемов. Той напомни, че целта на България е до 2020 година, 76% от населението на възраст между 20 и 64 години да са заети, към момента този процент е едва 64 %. За някои групи от населението достъпът до пазара на труда е особено затруднен, такава група са младежите, показателно за което е високото равнище на младежка безработица и големият дял на младите хора, които не са заети и не продължават образованието си, коментира министър Адемов.

Министър Адемов участва в информационно събитие, посветено на новия програмен период 2014-2020 година. Силно се надявам, че през новия програмен период ще можем да разчитаме на по голямо финансиране в сравнение със сегашния, това заедно с опростените процедури би довело до повече ползи за обикновените хора и до повишаване на качеството на техния живот, заяви министър Адемов. Той подчерта, че през следващия програмен период 2014-2020 година трябва всички процедури по ОП "Развитие на човешките ресурси" да бъдат по-опростени и по-ориентирани към нуждите на бенефициентите.

Има нужда от драстично намаляване на административната тежест за бенефициентите, оперативната програма "Развитие на човешки ресурси" е програма, по която свои проекти могат да изпълняват широк кръг от организации, стойността на проектите не е толкова голяма колкото при други програми и това става причина увеличаване на бремето при бенефициентите при отчитане на разходите, заяви Хасан Адемов.

Адемов очаква коледните надбавки да са по 50 лева на пенсионер

Моите очаквания са коледните надбавки да са по 50 лева на пенсионер, но не изключвам възможността да бъдат и по-малко. Това каза пред ж...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика