Адвокатът на Янева: Очакваме разследване на разговорите по същество

3562
Адвокатът на Янева: Очакваме разследване на разговорите по същество
Снимка: бгнес

Не си спомням достатъчно добре – това е казала Владимира Янева като отговор на въпросите на ВСС относно разговорите с Румяна Ченалова и дали е говорила нещата, които се чуват на скандалните записи от "Яневагейт". Очакваме разследване по същество и засега се въздържаме от коментари, каза адвокатът на Янева Антон Станков, който е и бивш правосъден министър.

Защо беше „опраскана” Янева – не бих споделил това мнение, посочи Станков, който припомни, че Янева още е в система, а Румяна Ченалова вече не е. Нямаме притеснение да се разследват разговорите по същество, подчерта юристът още веднъж пред Нова телевизия.

Христо Иванов: Когато поисках да се види защо Борисов е в "Яневагейт", подкрепата свърши

Мисля, че моята постъпка беше напълно предсказуема. Казах още от първия ден, че ще съм на поста, докато мога да изпълня конкретната зад...

Станков не определи отношенията между Янева и Цветан Цветанов като „влошени”. Нормално е да не се поддържат отношения, когато Цветанов беше обвиняем, а Янева – председател на СГС. Ако те поддържаха отношения, това щеше да е укоримо, смята бившият правосъден министър.

Който има илюзии, че властта в България и в която и да е друга държава не е единна, трябва да се лиши от тях. Властите са във взаимно влияние, в симбиоза. Функцията на съдебната власт е да контролира, но парите за нея се отпускат от изпълнителната власт, от парламента, припомни Станков и директно каза: „Който плаща, той поръчва музиката”. Ако се борим с корупцията, трябва да увеличим заплата, но преди това трябва да има работеща икономика, повече събираемост на данъци. Няма борба с корупцията само с рестриктивни мерки, сигурен е Станков.

Според него бързо приетата оставка на Христо Иванов говори за облекчение и от страна на Бойко Борисов. Щипка достойноство в цялата тази каша е хубаво нещо, добави той. Но Станков защити позицията, че съдебната реформа не трябва да означава оставка и на другите министри на Реформаторския блок. Това трябва да се реши вътре в коалицията, смята той. Аз съм привърженик за промяна на Конституцията, за Велико народно събрание (ВНС) – това ще е следващият голям политически проект.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com