Агенцията за електронно управление трябва да заработи от началото на 2016 г.

6185
Агенцията за електронно управление трябва да заработи от началото на 2016 г.
Снимка: БГНЕС

България е на девето място по потенциал и привлекателност на аутсорсинг индустрията. Това коментира вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова при окриването на второто изданиен на конференцията "Аутсорсинг дестинация България", което се проведе в Пловдив.

В най-скоро време ще бъдат приети два нови закона, които коренно ще променят държавата ни, съобщи при откриването на националната конференция вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Това са Законът за електронното управление и Законът за електронната идентификация.

Специална агенция ще се грижи за е-управлението

Концепция за създаване на държавна агенция "Електронно управление" обсъди на днешното си заседание Съветът за административната реформа...

Агенцията за електронно управление би трябвало да заработи от началото на 2016 година, заяви Бъчварова. По думите й създаването й е регламентирано от Закона за електронното управление.

„Това е израз на нашето разбиране, че трябва да приключим с модела на изграждане на електронно управление, който беше децентрализиран и трябва да признаем, че не дава задоволителни резултати. Сега всяка една инситуция, всяко ниво на управление, включително и местната власт, развива собствени проекти, водени от желанието си да модернизират своите администрации, но стоейки далече от така необходимия общ стандарт на изграждане на информационните системи и по-добра комуникация между тях”, каза още Бъчварова.

Тя се надява, че недостатъците ще бъдат преодолени, защото Агенцията за електронно управление ще работи приоритетно по общите стандарти, по инфраструктурата, която държавната и местната администрация трябва да изградят, така че да могат да си предоставят услуги и да комуникират с бизнеса.

„Ще има специален отдел, който ще се заминава с политиката на отворените данни”, посочи министърът на вътрешните работи. Тя добави, че до дни Закона за електронната идентификация ще влезе в МС. Той ще гарантира много висока степен на сигурност на електронната идентификация и разнообразни възможности за използването от гражданите.

Борисов: Ще ускорим проекта за електронно управление

С присъствието си тук искаме да покажем, че действително не само, че не сме се отказали, а още повече ще ускорим изграждането на елек...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика