Ако стане омбудсман, Манолова вижда мнозинството за "естествен" партньор

6012
Ако стане омбудсман, Манолова вижда мнозинството за "естествен" партньор
Снимка: БГНЕС

За да бъде избран омбудсман – дали аз или друг кандидат, са необходими гласовете на повечето от половината народни представители. Освен това гласуването е тайно, което е достатъчно сериозна гаранция, че институцията, призвана да защитава гражданите, ще е независима. В тази ситуация с един и същ успех можете да ме питате дали ще бъда подкрепена от ГЕРБ, от Реформаторския блок, от „Патриотичния фронт”, обясни червеният депутат Мая Манолова пред Нова телевизия.

По думите ѝ хората нямали леви и десни промени, ами били с нарушени изконни права, затова и омбудсманът ги защитава. Относно сезирането на Конституционния съд, което е най-силното правомощие на омбудсмана, Манолова поясни само, че от днес (21 юли) почва срещи с партиите в парламента, а първи са ГЕРБ и Патриотите. Идеята Манолова да стане омбудсман била на неправителствени организации. Ако стана омбудсман, мой естествен партньор ще са депутатите от мнозинството, каза Манолова. Изслушването е в четвъртък (23 юли), предполагам гласуването ще е следващата седмица, поясни тя.

Мая Манолова: Партийната роля не е достъчна за мен, за да помагам на хората

"Политическата и партийната роля са тесни за разрешаването на повечето социални проблеми. Заради това се обърнах към институцията, коят...

Станах политик с идеята да защитавам хората, откровеничеше Манолова, която си приписа като заслуги към гражданите защитата на борбата с банковия монопол и с частните съдебни изпълнители (ЧСИ). Вчера, 20 юли, Десислава Филипова, председател на "Център за европейска интеграция на България и защита правата на човека" и адвокатите Камен Добрев, Евгения Григорова, Елена Иванова и Илиян Колев, припомниха някои неща за дейността на Манолова като законодател. Те припомниха, че на проведено на 27.06.2007 г. заседание на НС, на което се пристъпва към обсъждане на Глава XXXVII "Заповедно производство", след изчитане текстовете на чл.410-425 от ГПК, Мая Манолова защитава тезата за приемане на текстовете в предложения им вид, в т.ч. включването на банките в текста на чл. 417, т.2 от ГПК (бел. ред. - Заявителят може да поиска издаване на заповед за изпълнение и когато вземането, независимо от неговата цена, се основава на документ или извлечение от счетоводни книги, с които се установяват вземания на държавните учреждения, общините и банките). Тогава тя заблуждава, че се касае за "евроизискване" банките да се снабдяват с изпълнителни листа срещу кредитополучателите по реда на заповедното производство. Текстът е приет с единодушие, след като народните представители са въведени в заблуждение от г-жа Манолова, че изпълняват изискванията на законодателството на ЕС. На заседание на парламентарната комисия по правни въпроси през месец февруари 2015г., на което присъствахме лично като представители на фондацията, г-жа Манолова призна, че текстовете на ГПК от 2008 г., в т.ч. и относно заповедното производство, са приети набързо, без необходимата задълбоченост. И че е допусната една "огромна грешка и тя трябва да се признае".

През 2014 г. правителството, сформирано от партията на Мая Манолова, прие Постановление на МС №215/24.07.2014г. за допълнение към тарифите за таксите и разноските към Закона за частните съдебни изпълнители, според което при плащане от страна на длъжника в предоставения му срок за доброволно изпълнение, пропорционална такса по т. 26 от ТТЗЧСИ не се дължи на частните съдебни изпълнители. Такава такса няма при доброволно изпълнение в срок по делата, образувани при държавни съдебни изпълнители.

Непосредствено след това на 11.02.2015 год. Мая Манолова и група депутати внесоха предложение № 554-01-28 за Закон за изменение и допълнение на Закона за частните съдебни изпълнители, съгласно което в случаите, в които длъжниците заплащат дълга си в срока за доброволно изпълнение по чл. 428, ал. 1 от ГПК, те ще дължат на частните съдебни изпълнители половината от пропорционалната такса по т. 26 от ТТЗЧСИ. Предложението на Манолова не бе в обществен интерес, а единствено - в полза на гилдията на ЧСИ, смятат юристите. Обаче, за всеобща изненада, Мая Манолова се яви по националните медии и създаде невярната представа, че предложението й защитавало длъжниците, като прикри от хората, че на тях вече им е предоставена много по-широка защита с приетото Постановление № 215/14 г. на МС, коментират адвокатите. Тук трябва да се припомни и случаят "Ванко 1" през 2006 г. и скандалната законодателна поправка на чл. 155 от НПК, чийто съвносител бе тя, задно с Татяна Дончева.

Попитана отново къде се бави обещаната от нея преди няколко месеца пресконференция за Костинброд, Манолова отговори, че най-важното сега било, че законът е променен и фалшификация на изборите вече не била възможна. Уморих се да обяснявам за Костинброд – ако вие имахте информация за фалшификация, нямаше ли да пуснете сигнал? Пуснах сигнал, това е, заяви Манолова. И обясни, че била говорила с Антоанета Цонева, която била следила печатница „Мултипринт”, с Асен Агов, не само с Петър Кънев, неин колега-депутат в БСП. Бих подала сигнал независимо кой управлява, зарече се Манолова.

Реформаторите издигнаха Константин Пенчев за втори мандат като омбудсман

Реформаторският блок издигна кандидатурата на Константин Пенчев за втори мандат като омбудсман. Това съобщиха от пресслужбата на блока....

За финал червеният депутат обясни, че най-тежки били формите на маргинализация, на монополите, проблемите в здравеопазването, където „хората нямали възможност” да си купят лекарства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика