Актуализацията на бюджета върви по план, МВР е голямото бреме

26582
Актуализацията на бюджета върви по план, МВР е голямото бреме
Снимка: БГНЕС

Временната комисия по бюджет и финанси одобри актуализацията на държавния бюджет за тази година. Това беше втора актуализация, след като в самия край на мандата на 42-рото Народно събрание беше актуализиран само бюджетът на НЗОК. Сега той беше актуализиран отново.

Никой от депутатите в Бюджетната комисия не беше против, а петима се въздържаха, предаде БГНЕС. Имаше обаче неудобни въпроси - особено от представителите на "Патриотичния фронт", начело с Валери Симеонов. Финансовият министър Владислав Горанов беше попитан какво ще направи, за да осигури контрол върху събирането на данъци от над 50 хил. руски фирми, регистрирани и работещи на българска територия, както и как ще контролира нефтеното пристанище "Росенец", което сега било като разграден двор? "Патриотите" считат, че при толкова много руски фирми идват твърде малко постъпления в хазната конкретно от тях.

Финансовият министър първо каза, че не разбира въпросите, но увери, че всички мерки за подобряване на контрабандата и всички мерки за контрола върху плащането на корпоративен данък ще бъдат предприети. Имате ли конкретен сигнал, заповядайте при мен, за да бъдат взети мерки, прикани той "Патриотичния фронт".

Актуализацията в цифри и мотиви

С актуализацията на бюджета се залага дефицит от 3,7% на БВП. Като абсолютна цифра това е 2,9 млрд. лева. По закон границата е 2% от БВП, а в ЕС възприетата граница е 3%.

В мотивите към проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет се посочва, че най-сериозен е проблемът с недостига на финансиране на поети ангажименти в Министерство на вътрешните работи. Необходимият допълнителен ресурс за издръжка на системата на МВР за 2014 г. е в размер 125,7 млн. лева, от които 110 млн. лева за разходи за персонал и 15,7 млн. лева за издръжка на системата на МВР за 2014 година. Оптимизирането и преструктурирането на разходите на МВР може да се осъществи единствено чрез структурирани реформи в министерството, което не може да се случи в краткосрочен план да края на годината.

Недостиг се очертава и при финансирането на социалните плащания по бюджета на Министерството на труда и социалната политика в размер на 50 млн. лв.

Министерството на здравеопазването изпитва трудности за обезпечаването на необходимото финансиране на психиатричната помощ, хемодиализата, лечението на болни от ХИВ/СПИН, финансирането на спешната помощ, както и за финансово подпомагане на лечебни заведения за болнична помощ в отдалечени и труднодостъпни райони, в които липсата на здравни звена представлява сериозен риск за населението. Необходимите средства за тази цел са в размер 24,2 млн. лева.

По бюджета на Министерството на регионалното развитие има недостиг в размер на 16,4 млн. лева.

По бюджета на МЗХ също се очертава недостиг в размер на 16,4 млн. лева за разплащане на сключени договори.

По бюджета на Министерство на правосъдието се очертава недостиг на средства в размер 5 млн. лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика