Американският посланик у нас не се съгласи, че САЩ носи вината за бежанците

11045
Американският посланик у нас не се съгласи, че САЩ носи вината за бежанците
Снимка: Център за изследване на демокрацията

Много трудно би било да се каже, че намесата на САЩ например в Афганистан е довела до сегашната бежанска вълна към Европа. Същото важи и за Сирия – там тече трагична гражданска война и САЩ участва активно в търсенето на мирно решение, така че е преувеличение да се казва, че ние сме виновни за идването на толкова много бежанци в Европа. Това заяви пред Нова телевизия временно управляващият американското посолство в България Родерик Мур.

Не мисля, че Арабската пролет и новото състояние на властта в арабските държави е проблем само на САЩ. Това е проблем за всички, за България също. Всички научихме, че екстремизмът може да бъде навсякъде - вие и чрез атентата в Сарафово. САЩ и България имат общ интерес да се справят с екстремизъм, посочи Мур.

Испански експерти: 800 опасни потенциални терористи са в Европа

Близо 800 потенциални терористи, които "са готови на всичко" са се върнали в Европа, след като са се сражавали или тренирали в редиците...

Има временно разполагане на американска военно техника, в бъдеще сигурно ще има епизодични такива моменти. Но ако питате дали САЩ ще използва български военни бази за операции в Сирия, аз нямам такава информация, подчерта Мур. В последните два дни началникът на обединените щабове в САЩ потвърди, че F-22 от последно поколение т.нар. „Хищник” ще се появи в Европа, но нямам информация той да бъде разполаган в България, каза Мур.

Понякога ме изненадва как в България възниква някаква истерия по въпроса с разполагането на сили на НАТО и американски сили на българска територия. САЩ и България са съюзници и имат взаимен ангажимент за защита. Мисля, че е напълно разбираемо защо съюзници провеждат съвместни учения и военни операция. Второ – България взема суверенни решения дали чужди военни сили ще дойдат на нейна територия. Това е изрично подчертано в редица документи, включително в споразумения със САЩ. Разполагането на американски сили в България става само през одобрение на българските сили, подчерта Мур.

Родерик Мур обясни, че разбира, че Русия е много важна част от българската история и затова и е нормално да има симпатии към Москва от страна на българите. Но увеличаването на военното присъствие на САЩ в редица европейски държави е заради незаконните действия на Русия в Украйна. Това е в очевиден разрез с редица международни документи, включително в рамките на НАТО. Затова и България, заедно с други съюзници, прие да се подготвят мерки заради действията на Русия, заяви Мур.

За жалост научавам, че корупцията се шири в България на всички нива – такова е масовото усещане на българските граждани. Има усещане, че съществува една класа, която е над закона. Преди 15 години, когато бях в България, задавах следния въпрос – колко висши чиновници са осъдени за корупция. В отговор само ми се смееха. Сега го задавам пак и отново отговорът е същият. Ако действително е така, както сочи отговорът, значи имаме голям проблем, подчерта Мур. В САЩ всяка година има над 1000 дела за корупция, добави той.

Бежанският поток в Западните Балкани не спира, все повече хора идват в лагера в Прешево

Бежанската криза в Западните Балкани продължава да се задълбочава. Бежанският натиск по македоно-сръбската граница не намалява. На...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика