Андреев: Щабът на Бокова поставя въпроса това кандидатура на България ли е или е на ДС?

7707
Андреев: Щабът на Бокова поставя въпроса това кандидатура на България ли е или е на ДС?
Снимка: Европейска комисия

"България има сериозна непоносимост към тази кандидатура, това не е само мое мнение. Има хора, които ни представят добре пред света и които не ни. Щабът на Ирина Бокова поставя това кандидатура на България ли е или на ДС?". Това коментира депутатът от ГЕРБ Методи Андреев относно обявения екип на кандидата за генерален секретар на ООН Ирина Бокова.

Осем души от екипа на Бокова са официално обявени за агенти на ДС. 16-ят в екипа на Бокова е Колечки. Заедно с него 8 са обявени от Комисията на Евтим Костадинов като сътрудници на бившите служби.

"След като тези хора са бил посланици и са били прибрани, защо точно те трябва да правят реклама на България пред света", коментира Андреев пред bTV. "У нас има една непоносимост към комунизма, ние сме отрекли това време, а сега г-жа Бокова го връща". След като има кандидатура, която разделя нацията, трябва нещо да се промени, смята Андреев.

Екип от 16 дипломати ще работи за кандидатурата на Бокова за ООН

Работният екип на България за номинирането на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН включва 16 български дипломати. Това заяви ръ...

Депутатът каза още, че тези хора са били направени директори на дирекции, за да си стоят у нас. "Тези хора ги изнасяме навън да ни представят, и ще се случи като с Александър Савов беше шеф на щаба на Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО".

"Сега част от тези агенти ще станат директори в ООН, това дали не влияе върху нашите приятели на запад? Естествено, че влияе", пита и отговаря Методи Андреев.

Според Жельо Бойчев тези въпроси около кандидатурата на Бокова отклоняват съществената цел, която имаме като държава в момента. Става въпрос за една работна група с технически функции, която се определя от служителите има МВнР и да ги съдим за миналото им не е правилно, смята червеният депутат.

"Нацията може да се обедини върху големи цели, каза още Бойчев, а Андреев допълни: но на цената на морала ли?"

Припомняме, че преди дни министърът на външните работи Даниел Митов даде следното мнение по въпроса:

МВнР е готово с изборната кампания на Ирина Бокова

МВнР подготви план за действие и концепция за изборната кампания на Ирина Бокова, която е номинирана за генерален секретар на ООН. Тов...

"Посланик Райчев е човек изкарал четири мандата като посланик, Бокова му има доверие, когато се прави подобен тип кампания бива питан и самият кандидат кои хора ще влязат в екипа му. Аз ще разчитам на всички тях и на тези, които многократно призоваваха правителството да я номинира и сега разчитам на тях да упражнят цялата си тежест, за да защитят тази номинация", посочи Митов.

Групата, която ще работи за кандитатурата на Бокова, разполага с бюджет от 106 000 лева, които по думите на Райков, ще бъдат стриктно контролирани и отчитани.

Групата вече е провела среща с Ирина Бокова по уточняване на стратегията за номинирането на кандидатурата й. Групата е разработила конкретен план по кампанията за кандидатурата на Бокова, дадени са съответните инструкции на българските посолства, където ще има конкретен дипломат, оторизиран да работи за номинацията на българската кандидатура. Основни приоритетни представителства ще бъдат в Ню Йорк, Женева, Виена и Брюксел.

Групата ще координира действията на останалите български институции по въпроса, предаде тогава БГНЕС.

Ирина Бокова беше номинирана за генерален секретар на ООН с писмо от министъра на външните работи на 9 февруари 2016 г., във връзка с Решение № 404 от 19 юни 2014 година на Министерския съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика