Анелия Клисарова: Студентите трябва да имат позиция, въпросът е как я изразяват

20941
Анелия Клисарова: Студентите трябва да имат позиция, въпросът е как я изразяват
Снимка: БГНЕС

Студентите имат право и трябва да имат гражданска позиция. Въпросът е как те я изразяват. Това каза в сутрешния блок на БТВ министърът на образованието, младежта и науката Анелия Клисарова и допълни: „Ако създадем условия, въпреки протестите, на тези студенти, които искат да продължат да учат в този момент, то мисля, че няма да има опасност от обявяването на нулева година в университетите."

Една нулева година ще попречи на всички - студенти и преподаватели. Всеки университет решава как ще доучат протестиращите студенти. 15 са семестриалните седмици, но няма регламент колко от седмиците трябва да бъдат пропуснати, за да се обяви годината за нулева, обясни министърът.

Трябва да се потърси консенсус между всички политически сили и в цялото общество, защото образованието не трябва да е политическо, то трябва да е приоритет на всички хора в България, защото то е основополагащо за бъдещото ни развитие, заяви образователният министър.

Сега е необходима работа, за да се излезе от ситуацията, заяви министър Клисарова като посочи, че във вторник ще се срещне с представители на демонстрантите, за да търсят заедно решение на ситуацията.

В контекста на поставения за гласуване в правителството днес проектобюджет за следващата година министър Клисарова уточни в частност за бюджета за образование, че за следващата година ще бъдат отделени допълнителни 100 милиона лева, предназначени за конкретни политики. Този въпрос тя възнамерява също да обсъди на среща със студентите.

В момента се разработват и промени в наредба 34, която се отнася за стажовете, за да може още докато студентите следват да трупат реален опит, което ще им помогне за в бъдеще, каза Анелия Клисарова и изрази надежда с подходящите усилия и работа тези промени в скоро време да влязат в сила.

Ако имаме образовани хора ще бъде намалена младежката безработица, изтъкна министърът.

В новия бюджет се намалява разликата между училищата с по-малко и с повече ученици. Целта е по-добър достъп до образование. Единният разходен стандарт е увеличен между 5 и 7% за хора с увреждания, както и професионалните училища. Това може да доведе до повишаване на заплатите и на учителите. Те вече са увеличени с до 10% в зависимост от броя на учениците, каза още Клисарова.

През следващата година образованието става приоритет, категорична бе министърът на образованието Анелия Клисарова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика