Апелативният съд потвърди присъдата от 4 години затвор за Цветанов

22772
Апелативният съд потвърди присъдата от 4 години затвор за Цветанов
Снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд потвърди изцяло присъдата на първоинстанционния Софийски градски съд (СГС) от 29. 05. 2014 г. по делото срещу Цветан Цветанов за отказаните СРС-та, предаде БГНЕС.

С нея Цветанов бе признат за виновен по обвинение за неизпълнение на служебни задължения с цел осуетяване на наказателно преследване срещу 3 лица и получи 4 години лишаване от свобода при първоначален "общ" режим, както и забрана за заемане на длъжност в държавната администрация за срок от 5 години, завяват от съда.

САС намира присъдата на СГС за правилна и законосъобразна и я потвърждава изцяло.

Решението на САС подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.

Припомняме, че делото пред САС започна и приключи за един ден. Тогава прокуратурата поиска от Софийския апелативен съд (САС) да потвърди присъдата на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за отказаните СРС-та. По това дело Цветанов е подсъдим за неизпълнение на служебни задължения. По него бившият вътрешен министър чу от градския съд осъдителна присъда от 4 години затвор. Те му бяха отсъдени, след като съдът го призна за виновен в това, че той пренебрегвайки разрешенията, подписани от съдия, е поставил собственоръчно резолюции "Не!!!" на шест искания за СРС-та.

Срещу Цветанов има общо три дела в съда. Две от тях стигнаха до втора съдебна инстанция. По делото, по което бившият вътрешен министър е подсъдим за присвояване на 50 000 лева в полза на бившия директор на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров, Цветанов бе оправдан на първа инстанция.

Третото дело така и няма да стигне до втора инстанция – то е във връзка с мобилното подслушване. По него прокуратурата се отказа да поддържа обвиненията, които повдигна по делото и съдът го оправда. По него бившият вътрешен министър беше подсъдим с тримата бивши директори на СДОТО, след като на 3 февруари 2014 г. Софийска градска прокуратура внесе в СГС обвинителен акт срещу него и срещу бившите директори на СДОТО - Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов. И тримата също бяха оправдани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика