Армията се подготвя да се включи в охраната на границата

6581
Армията се подготвя да се включи в охраната на границата
Снимка: БГНЕС

Въпреки уверенията на вътрешния министър Румяна Бъчварова, че няма особена промяна в миграционния натиск, стана ясно, че армията ще помага за опазването на границата ни с Турция. По темата беше оповестена актуална позиция на Министерството на отбраната, предаде "Дарик".

"Във връзка с усложнената обстановка в съседните държави и бежанската вълна Министерството на отбраната ще предложи конкретни мерки, за да може заедно с МВР да подсигури държавната граница", съобщиха от военното ведомство.

Няма индикации за прехвърляне на бежанци от Македония към България

„Досега нямаме индикации от службите и други източници, че ще има прехвърляне на бежанци от Македония към България“. Това к...

Сухопътните войски ще актуализират плановете си, за да осъществят съвместни дейности с "Гранична полиция" за засилване на охраната на границата. "Между двете институции текат разговори за изясняване на конкретните задачи", посочват още от министерството.

За последната седмица в България са влезли 310 души. Общо 8200 бежанци са влезли в страната ни от началото на годината, информира БНТ. 29 души са екстрадирани, като за шестима е имало сигурни данни, че представляват опасност за националната ни сигурност, а 15 са били свързани с трафик на хора.

Междувременно в Македония обстановката с бежанците остава усложнена. Там армията се намеси, като спря 1500 бежанци при границата с Гърция. Властите в Скопие са увеличили полицейското присъствие и на жп гарата в град Гевгелия, където хиляди емигранти получиха временни документи, които им позволяват да преминат през Македония и да стигнат до границите на Сърбия и на Европейския съюз.

В репортаж на БНТ бежанци споделиха, че Македония е само транзитна зона за тях. На въпрос защо не опитват да минат през България, отговорът беше, че границата там се охранява строго.

ЕК: Македония има право да контролира влизането и излизането на лица на нейната територия

Македония има право, в съответствие с международното законодателство, да контролира лицата, които искат да влязат на нейната територия ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика