Б.Димитров: Текстовете в НК за културните ценности са глупост, предлагаме поправки

25696
Б.Димитров: Текстовете в НК за културните ценности са глупост, предлагаме поправки
Снимка: БГНЕС

Абсурден е текстът в новия Наказателен кодекс - прословутият член 395, според който културна ценност е всичко над 50 години, и ако не се регистрира, се полагат много сериозни и тежки наказания, затова предлагаме промени. Това каза проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, предаде Фокус.

По думите му текстът е създаден от група юристи, без участието на нито един експерт - нито на Национален исторически музей, нито на другите, подчинени на Министерството на културата културни исторически институции.

На първо четене парламентът прие НК и отхвърли поправката на Сидеров за хомосексуалността

Депутатите приеха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, внесен от Министерски съвет, предаде ...

"Ние също намираме, че тези текстове са най-меко казано абсурдни. Затова Министерството на културата вчера събра своите експерти, които предложиха съответните промени, както в този член 395, така и в предходните няколко члена, където също се употребява това понятие културна ценност и навсякъде те бяха заменени с понятието археологическа ценност", каза проф. Божидар Димитров.

"Археологическите ценности наистина са приоритет на държавата не само в България, но и във всички страни. Всички граждани на страната могат да бъдат спокойни. Нито скриновете на бабите, нито раклите им, нито детските рисунки на Светлин Русев, нито книгите от XIX век, са застрашени от внезапно нахлуване на полицията и изземане. Не знам защо, групата юристи от Софийски университет, начело с професор Александър Стойнов, са направили тези текстове, без да се консултират дори със специалисти, които са им били под ръка. В Исторически факултет на Софийски университет има достатъчно квалифицирани специалисти, но най-вероятно са бързали, притиснати от срокове. Но пак повтарям - текстовете, които са написали, са първо - глупост и второ - неосъществими", каза проф. Божидар Димитров.

"В България 27 регионални музеи, плюс нашия - Национален исторически имат право да правят такива експертизи, да идентифицират и да регистрират. Те, със своите стотина специалисти, никога не биха се справили с този поток от материали, който ще се изсипе върху тях. Освен това, подобно изпълнение е безсмислено. Предложените от нас вчера поправки няма начин да не бъдат приети и Наказателният кодекс, поне в тази част, ще бъде изряден и съобразен с европейското законодателство. В рамките дори не на шегата, много от критикуващите този член изтъкваха - рецептите на баба, скриновете, шкафовете, но те не знаят, че от няколко години е въведено понятието по искане на ЮНЕСКО, жива културна ценност. Живите културни ценности в България, такива бяха обявени - Бистришките баби. Но така, с това единствено ограничение на член 395, излиза, че всеки на възраст над 50 години, се превръща в жива културна ценност, и аз трябва да грижа за нея. Първо, да я регистрирам и второ да се грижа за консервацията и реставрацията й", обясни проф. Божидар Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика