БГНЕС: Каракачанов слага свой човек начело на ДАБЧ заради "паспортната мафия"

43989
БГНЕС: Каракачанов слага свой човек начело на ДАБЧ заради "паспортната мафия"
Снимка: БГНЕС

Има ли предварителна уговорка и натиск върху Бойко Борисов кой да застане начело на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) и защо? Тези въпроси поставя в свой анализ БГНЕС, като агенцията счита отговорът им за „да” и посочва кой стои зад схемите според нея – лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Както е добре известно, за нов председател на ДАБЧ беше обявен конкурс с обещание за публично изслушване на кандидатите за поста. Въпреки това, налице бе не публично, а закрито изслушване, като дори се бави обещаното публикуване на стенографския протокол от него. Неясни останаха както компетенциите на членовете на комисията, така и критериите за оценка на кандидатите. Не стана ясно как е преминала процедурата по допускане на кандидатите с оглед на покриването на критериите по издадената заповед да са български граждани, да са с доказан професионален опит в областта на българите в чужбина, да са с висше образование и да владеят писмено и говоримо поне един чужд език.

Вече има постоянна комисия в НС по политиките за българите в чужбина

Народното събрание създаде постоянна парламентарна комисия по политиките за българите в чужбина, предаде БГНЕС. С 97 гласа "за" и нито...

По този повод председателят на Френско-българския форум Стефан Манов заяви още миналата седмица, че се очертава поредният нагласен конкурс. Пред БНР Манов сподели, че според него постът ще бъде даден на член на Патриотичния фронт и по-конкретно на ВМРО, което той знаел още на 5-ти февруари. Парадокс, защото конкурсът се проведе на 9-ти февруари. Поради тази причина от Франция решиха да изпратят на омбудсмана в писмо името на нагласения победител и той да намери за необходимо или не да го афишира публично пред медиите.

Според слуховете победител ще е Борис Вангелов Борисов, областен координатор на ВМРО за Велико Търново. В това си качество бе водач на листата на Коалиция "Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО" за Габровския район. От БГНЕС твърдят, че като документ за владеене на чужд език Борисов е предоставил достоверение за завършен на 9 януари 2015 г. краткосрочен курс по руски език.

Защо ВМРО настоява толкова много да поеме под свой контрол ДАБЧ? Отговорът според БГНЕС е следният – за да има Красимир Каракачанов контрол над издаването на документи за българско гражданство. Новинарската агенция твърди, че един от офисите на „паспортната мафия” в България е в централата на ВМРO. Връзката на Красимир Каракачанов с въпросния посредник е доказвана многократно, защото лицето с инициали В. Я. присъства на всички прояви, които ВМРО организира в Смилево и Скопие за честване на Илинден и подвигът на Мара Бунева, продължава с анализа БГНЕС. По-интересен обаче е фактът, че според информация на свидетели въпросното лице се явява информатор на македонските служби. От тази гледна точка съвсем логичен е разиграващият се политически екшън с извиването на ръцете на премиера Бойко Борисов, целящ разрешаването на проблемите, които Министерството на правосъдието създаде на същата тази мафия, поради издаваните от ДАБЧ "Удостоверения за български произход" в нарушения на закона и без представянето на необходимите съобразно неговите изисквания доказателства за българския произход на кандидата.

В началото на февруари от "Патриотичния фронт" бе внесен проект за изменение на Закона за българите, живеещи извън България. В него се предвижда произходът да се доказва и с документ, издаден от компетентен български държавен орган, който удостоверява родство; българско гражданство; български произход и др., включително и български документ за самоличност. Чрез поставянето на знак за равенство между българско гражданство и български произход се отваря вратата за кандидатстване и получаване на българско гражданство от стотици хиляди потомци на изселници в Турция по преселнически спогодби, които чрез сега действащата нормативна база не можеха да кандидатстват за българско гражданство, твърди БГНЕС. Не е ясно дали това не е цената на партнирането на ПФ с РБ и дали с подобно действие не се прави опит да се заличат изказванията на Борис Вангелов Борисов против членството на Турция в ЕС и против новините на турски език по БНТ? Няма да е излишно да се припомни, че за подобно поведение премиерът Бойко Борисов отстрани своя министър Божидар Димитров, който в много по-мека форма се бе изказвал срещу Турция, завършва анлизът си агенцията.

Приятелката на Лукарски официално се отказа от ДАБЧ

Приятелката на икономическия министър Божидар Лукарски – Ива Йорданова, няма да се кандидатира за поста председател на Държавната...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика