Бившият български посланик в Русия: Путин вече ни търси за съюзник

9386
Бившият български посланик в Русия: Путин вече ни търси за съюзник
Снимка: БГНЕС

Владимир Путин се опитва да каже за България това, което отдавна е очевидно. Той демонстрира неудовлетворението си, че ние не му дадохме с „Южен поток” това, което Русия искаше и блокирахме интересите ѝ. Това смята бившият посланик на България в Русия Илиян Василев, който коментира скорошното посещение на Путин в Крим.

Путин призна, че като затворихме „Южен поток”, Русия си затвори възможността да повлияе върху Турция и Гърция за газопровода. Затова сега руският президент сменя тона и вече гледа с друго око на нас, защото и Бойко Борисов на няколко пъти публично говори за премахване на санкциите срещу Русия, припомни Василев пред сутрешния блок на bTV.

Путин обвини Киев за ескалацията в Донбас

Руската страна има сведения, че украинската армия концентрира сили, включително бойна техника в Донбас. Това заяви руският президент В...

Путин вече не е в състояние да играе твърдо срещу България. Той опита през декември миналата година в Анкара, но не му се получи, заяви бившият посланик на България в Русия. Да, ние сме енергийно зависими от Русия, но възможности имаме, а защо не ги използваме е въпрос на държавна политика, каза Василев. Той коментира и движението на цените на горивата на българския пазар с думите, че трябва да се гледа петрола сорт „Брент”, не на лекия суров петрол. Защо министърът на икономиката мълчи – предприятията ни работят с по-скъп бензин, това не трябва да се позволява, попита Василев. Имате КЗК, която не действа, КЗП. Простият отговор е, че се облагодетелстват рафинериите и дистрибуторите, но това не може да стане без активното бездействие на държавата, сигурен е бившият ни посланик в Русия.

Бившият руски посланик припомни, че през ноември предстои нова среща в рамките на НАТО, на която ще се решава какви действия да има спрямо Украйна. Не е тайна, че има група страни, които искат повече ресурс и разполагане на оръжия заради руската заплаха, но има и други държави, които не считат Русия за толкова голяма заплаха. България е във втората група, а Путин ще има нужда от всеки съюзник, каза Василев. Той добави, че при големите военни учения всяка държава гледа на тях като заплаха и няма никакви „исторически” добри обвързаности.

От гледна точка на Кирил Домусчиев е добър бизнес тръбите за „Южен поток” да стоят на склад у нас. Но никой в България не може да направи лично нищо, за да стане или да не стане „Южен поток”, убеден е Василев. Москва гледа „да консумира виртуалните ползи” от „Южен поток”. Без „Южен поток” Русия губи една възможност да натиска Украйна, категоричен е Василев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика