Близнашки се оправда: Погрешка се здрависах с Пеевски, защото съм любезен

20172
Близнашки се оправда: Погрешка се здрависах с Пеевски, защото съм любезен
Снимка: БГНЕС

Тъжен финал на една драма, която обещаваше да разкрие много неща и много скрити механизми на властта. Така служебният премиер Георги Близнашки коментира случая с изчезналите тефтерчета на Филип Златанов. Оказа се, че те са откраднати от колата на вещото лице Стефан Бенчев, след като досега експертизи са правени на копия на копия на документите*.

Категорично се справихме с провеждането на изборите, каза Близнашки. И не се съгласи, че и на тези избори картинката с купуване на гласове не се е променила. С около 30% спадна купуването на гласове – някои от основните играчи дори напуснаха за малко страната, за да не бъдат хванати и да не получат присъди, подчерта служебният премиер пред Нова телевизия.

Образователният министър се обляга на Айнщайн за образователните реформи

В образованието ни вторичното знание не остава заради твърде тежките текстове в учбениците. Айнщайн посочва, че образование е това, кое...

Аз съм учтив човек – така Близнашки обясни защо се е здрависал с Делян Пеевски. Тръгнах да се здрависвам с всички депутати от първия ред и по погрешка се здрависах с Пеевски. Трябва да запазим човешкото в себе си, обобщи професорът по конституционното право.

Категорично отричам да е имало чистка по мое време. Ако бях уволнил всички областни управители, това щеше да мине и замине за два дни. Опитах се обаче да поддържам равновесие по европейски модел. Смених няколко областни управители, срещу които имаше протести. След това изникнаха имената на други управители, които ще участват в изборите и тъй като вече бях казал, че такива хора ще бъдат освобождавани, те бяха освободени от постовете си, подчерта служебният премиер.

Лютви Местан като каза, че имало списъци със стотици уволнени, защо не ги показва? Уволнихме 218 души от администрация с 40 хил. души. Това е периферно занимание – аз съм се занимавал само с областните управители. Трябва да се върши работа и сме възстановили специалисти, които бяха несправедливо уволнени от кабинета „Орешарски”, подчерта Близнашки. Ще видя сега, като се стигне до цифрата 1000 много бързо, добави той.

В Агенция „Митници” беше много тежко положението. Когато дойде предложението за Ваньо Танов, попитах няма ли друго? Нямаше и той свърши добра работа – аз съм доволен от него, коментира Близнашки и така обобщи защо Танов остава засега на поста си и не е ли било това решение подготовка за връщането на ГЕРБ начело на държавата.

За мен беше необходимо да се излъчи политическо правителство – така Близнашки обобщи политическата ситуация. За промени трябва да имаш политическа подкрепа зад гърба си – ние само подготвихме почвата. Възстановихме базисното развитие за демокрацията, че не можеш да управляваш без да си спечелил изборите, каза служебният премиер.

Кадиев с остра критика към Лукарски и кабинета

Депутатът от БСП Георги Кадиев отправи остра критика към кабинета в профила си в социалната мрежа Facebook. Той коментира: "Бих искал с...

Заради Моника Станишева от Агенция БГНЕС се налагаха две опорни точки по наш адрес – страшните уволнения и огромните харчове на служебното правителство. Ние трябваше да търсим средства за решаването на конкретни проблеми. 70 млн. лева отидоха за пороите, а те не бяха предвидени. 26 млн. лева бяха необходими за изборите. СЕМ не разполагаше с пари да прави мониторинг на медиите за вота.

Оттук насетне ще се занимавам с преподавателска дейност. Гордея се с постиженията си в областта на конституционното право и затова се защитих срещу Местан. Написал съм много трудове, включително за Конституцията ни, добави той.

* На 16 октомври Софийският апелативен съд назначи графологична експертиза, която Бенчев трябваше да направи на оригиналните тефтери. Оказа се, че предишната експертиза върху ръкописите, в които - освен указания - се срещаха и инициали като И.Ф., Б.Б. и Ц.Ц., била правена върху ксерокопие от ксерокопие на тефтерчетата.

"Стигнал съм донякъде с експертизата, но имаше много сложни въпроси, а после изведнъж поискаха да се върнат документите в следствието", заяви експертът. Той не пожела да гадае дали черната чанта в колата му е открадната целенасочено заради тефтерите, или крадците са търсили само пари и ценности.

Калфин: Участвам в управлението заради това, което сме включили в правителствената програма

Участвам в управлението не заради Бойко Борисов, а заради това, което сме включили в правителствената програма и очаквам да работим в е...

На първа инстанция Филип Златанов бе осъден на 3 години и половина затвор. Процесът срещу Златанов в апелативния съд ще се гледа на 20 ноември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика