Бойко Борисов: Турция искаше да праща вицепремиер в Кърджали по Коледа

10493
Бойко Борисов: Турция искаше да праща вицепремиер в Кърджали по Коледа
Снимка: БГНЕС

Защо беше свален Лютви Местан? Този въпрос премиерът Бойко Борисов първоначално не пожела да коментира, защото си имал своя партия да си управлява. Премиерът заяви пред bTV, че му се вижда измислено Ахмед Доган да е подвластен с Русия. Не усетих нищо, когато работихме с Лютви Местан. Вече обаче съм „малко мнителен”, защото турската държава се намеси много активно. И Ердоган, и Давутоглу искаха да се чуят с мен, включително до 01:00 часа вечерта преди Коледа. Те искаха да говорят с мен по всички канали. Бяха се нагласили да идват в Кърджали, с вицепремиер (бел. ред. - , да правят демонстрации. Посъветвах премиера Ахмет Давутоглу да не го правят и те ме послушаха. Казах на Ахмет, че не е моя работа за ДПС – дори това, че само ме питаш, е неправилно, коментира в прав текст Борисов.

Според прочита на премиера сега ГЕРБ вече е балансьор, а не ДПС. Турция иска да е приемлива за влизане в ЕС и затова разбраха, намекна министър-председателят. Той за пореден път „благодари много” за помощта на Турция за бежанската криза. И отрече да е говорил с Ахмед Доган – телефонът не му знам, бяха точните думи на Борисов. Няма по-лошо от това да направиш непоискано добро, добави Борисов, коментирайки дали Ахмед Доган ще се върне в активната политика. Факт е, че реакцията на г-н Доган беше много остра – казани са някъде неща, които не са му се харесали. Не виждам драма в това, че Местан отиде в турското посолство – много хора ходят в различни посолства, заяви Борисов.

Борисов: Ако не бяхме паднали от власт, "Южен поток" вече щеше да се строи

"В Русия нищо не правят случайно. И когато ни се карат и ни размахват пръст, както направиха от Анкара, или в интервюта на руския прези...

Разчитам на Реформаторския блок, на Патриотичния фронт, на АБВ, обобщи премиерът Бойко Борисов за подкрепата за правителството. По думите му той се чул с всички лидери на тези формации, включително с Радан Кънев. Надявам се скоро пак да седнем с него, да се разберем. Като се видя с Кънев, пак ще му кажа – нищо по-добро не можем да съчиним в следващата година. Пожелавам му ДСБ да станат първа политическа сила, но дори тогава едва ли някой ще вземе 50%+1. Минах по неговия път – бой до дупка, война с всички, и бяхме изолирани. Сменихме обаче политиката и сега с всички си говорим, смята Борисов. Той похвали здравния министър Петър Москов. Надявам се ужасната новина „листа на чакащи онкоболни” тази година да я няма. Всички са мои министри и аз не ги деля – те сами помежду си не се делят, най-много това ме радва, каза премиерът.

Случаят „Овергаз”

В случая „Овергаз” „Газпром” няма абсолютно никаква вина. Имаше анонси как някой иска да открадне бизнеса на някой друг. Вижте заявките от договора за доставка – нула до нула, подчерта премиерът, показвайки, по негови думи, контракта за доставка на природен газ от „Овергаз” до „Газпром”. Считате ли, че е нормално – явно имат проблеми и не правят заявки, попита риторично Бойко Борисов в коментар относно горещата газова тема от Нова година.

Според премиера държавата знаела, че ситуацията с „Овергаз” била извънредна от дни. От „Овергаз Мрежи” се обърнаха към държава „с молба” да се сключи незабавно типов договор с „Булгаргаз” за доставка на газ, подчерта министър-председателят. Това нормално ли е - в 18:30 часа на 31 януари държавата да се поставя в подобно положение? Дали ще се сетят хората за „Овергаз” или за Бойко Борисов, кого ще напсуват, попита премиерът. Според него на „Овергаз” дали преди време правото да доставя газ – държавата дала шанс. Ако не се бяхме подготвили предварително, в 12:00 часа на Нова година хиляди абонати щяха да останат на студено, подчерта Бойко Борисов. Да ми пише писмо някой държавното дружество да му вземе договора, а да моли преди това за договор – това вече е наглост, възмути се той. И добави, че държавата въпреки това нямало да го допусне, но е щял „Булгаргаз” да плаща допълнителното количество газ. На въпрос дали това е било сценарий срещу Борисов, той отговори, че не може да каже друго, освен че в 18:30 часа на 31 декември държавата е почнала да пише договори и анекси. Защо ни поставиха до стената – питайте „Овергаз” дали е сценарий, заяви премиерът.

По-коварният план в случая бил, че „газовите домакинства” щели да се прехвърлят да се отопляват на ток и „да ми се срине цялата енергийна система”. Техните карикатурки и приказки ще се въздържа да ги коментирам, защото не ми е на нивото, процеди през зъби Борисов, който веднага добави, че до този момент със Сашо Дончев били в нормални отношения.

"Овергаз": Нямаме задължения с настъпил падеж към нито една институция, включително "Газпром"

„Овергаз Инк.” няма задължения с настъпил падеж към нито една институция, в това число и към „Газпром Експорт”....

Премиерът пак коментира „Южен поток”, като според него той бил провален, защото „набутали фирмите на Орешарски” и проектът станал от 1 млрд. евро 3 млрд. евро. Борисов обаче не обели и дума кои са тези фирми и на кого точно са.

Борисов заяви и за Владимир Путин, че ни обича, защото се снимал за новия си календар с кученцето, което българският премиер му подари.

Положението в България

Борисов не пропусна за пореден път да се похвали, че приходите се увеличили с над 2 млрд. лева, безработицата спаднала, имало ръст на икономиката от 3% - по данни на Евростат, подчерта той, без да уточнява, че тези данни се подават от НСИ за България. С Русия отношенията ни няма да се нарушат, увери Бойко Борисов, който заяви, че се надява на 20 млрд. куб. метра в бъдещия газов хъб „Балкан”.

Ама те винаги се оплакват, продължи премиерът, коментирайки готвените протести на производителите на тютюн. Ние дадохме милиони на този сектор, които не сме длъжни да дадем. Има лоши години, сушави години, подчерта Борисов, който почна да разказва как България очаква директора на China Tabacco да дойде да го разведат из селата в Южна България. Тези хора имат друг избор, но са свикнали и защото са свикнали, извадихме 107 млн. лева допълнително – дотация, каза премиерът. Той продължи бързо с успехите си, като порица медиите, че им било много трудно да кажат как държавата дала 1 млрд. лева за саниране. Дадохме увеличение на учителите с 20 млн. лева, догодина повече, за МВР дадохме 185 млн. лева с актуализацията, продължи Борисов, добавяйки: „Огромни пари се дават”. Спестяванията се увеличават, семействата имат по 3-4 коли, посочи министър-председателят.

Муса Палев: Нещо нередно се случваше в ДПС през последните години

Нещо нередно се случваше в ДПС през последните години. Имаше силово налагане на кандидати, които хората не приемаха. Още тогава подавах...

Като най-трудни моменти през миналата година Борисов посочи бежанската криза и моментът, когато "руски самолети напирали над Черно море". Преодоляхме ги с много такт и търпение, добави той. Всеки се изказва от позицията на ментор, продължи Борисов, добавяйки че само той си знае какви усилия му коствали спасяването на Северната тангента, на обхода при Монтана.

Борисов отрече и, че реформите в правосъдието и МВР са се провали. Като не се е справил, кой да му направи реформата, каза премиерът по адрес на бившия правосъден министър Христо Иванов. Не може единият ден да говориш, че ще "остържеш", после да ходиш "ама гласувайте", поясни премиерът. Той изрази и задоволство, че Владимира Янева и Румяна Ченалова "като съдийки не са там". Вижда се, че записите са малко манипулирани, тънко каза Борисов. На много места съдиите не излязоха на протест, намекна още той. Трябва да се успокоят малко и да продължим реформата, това е задължително. Бързо наказателно производство - това ги интересува хората, не с много висящи дела, като ти откраднат колата, подчерта Борисов теза, която се защитава активно от БСП. Той отрече да сме прокурорска република.

За финал Бойко Борисов се разсърди, че го питат дали ще става президент. Ти ще ходиш ли в Нова, отвърна той на Антон Хекимян, който каза, че няма. Значи и аз няма да ставам президент, обещал съм на Кунева, на Лукарски, четири години мандат да изкараме, подчерта премиерът. Той обяви, че президентът Росен Плевнелиев е добър президент, но сам трябва да каже иска ли нов мандат и тогава да се мисли дали ГЕРБ ще го подкрепи. Министър-председателят каза и, че имало 10 кандидати за президент и вицепрезидент от ГЕРБ.

Борисов не пропусна и зимната обстановка. Нека медиите не пресират министрите и кметовете, защото почват да хвърлят сол, после луга, разваля се асфалтът, развалят се и обувките на хората, предупреди той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com