Бойковизми 2015: Премиерската "мъдрост" се лее

34669
Бойковизми 2015: Премиерската "мъдрост" се лее
Снимка: БГНЕС

"Трима папи са ме галили по главата" и "две каки си говорят” – това бяха само малка част от купищата запомнящи се цитати на българския премиер Бойко Борисов през тази година.

Както добре знаем, Борисов доста често говори каквото му дойде на момента в главата. За мнозина това е признак на неособено пълна глава, но пък е факт, че премиерът изрича незабравими думи – такива, които носят много поука. Вярно, че поуката обикновено е какво да не правим, когато го чуем, но и това си е житейски урок. И така – представяме на вниманието на всички читатели на Actualno.com най-запомнящите се реплики на Борисов извън първите две, с които започнахме. Не смеем да ги подредим от 1 до 10, защото кой ли ще дръзне да мери премиерската „гениалност” – затова са подредени по хронологичен ред.

Борисов в разговор с Давутоглу: Няма да взема страна в ДПС скандала

Министър-председателят Бойко Борисов е заявил на турския си колега Ахмет Давутоглу в телефонен разговор, че няма да вземе страна в скан...

11 февруари: "Иванов, Вучков, с какво бихте запознали колегите си по делото „Червеи”, че ще ви питам и за „Кадаиф".

Репликата е изречена по време на заседание на правителството и е подкана към тогавашния вътрешен министър Веселин Вучков и тогавашния правосъден министър Христо Иванов да хвърлят повече светлина по скандала с подслушване от страна на ДАНС на МВР. Не стана ясно какво е обядвал и вечерял премиерът.

13 февруари: "Гледам долу къщата в Банкя, ама няма парашут. Кръжахме като щъркел със счупено крило".

Борисов разказва какво е изпитал, след като правителственият „Фалкон” не можа да затвори колесника си - без да влиза в уточнение дали кафяво-жълтото му е станало любим цветен нюанс. При това този инцидент не беше единственият такъв с машината през тази година. Един от другите случаи – на 29 ноември, беше свързан със силен вятър. Тогава Борисов поостроумничи в Брюксел: "Е, парашут нямам, защото за Севда (бел. ред. – Севдалина Арнаудова, началникът на политическия кабинет на Министерския съвет) не можем да намерим".

6 март: "Който ме познава, знае че съм неуправляем".

От Русия говорят за Борисов като "съучастник" в спирането на "Южен поток"

Като „съучастник” в засега нерадностната съдба на „Южен поток” беше определен българският премиер Бойко Борисов...

Борисов реагира на оставката на Веселин Вучков заради нежеланието да бъдат уволнени бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров и бившия председател на ДАНС Владимир Писанчев. След оставката на Вучков двамата си тръгнаха, а в парламента Борисов се изцепи: "Единствената ми грижа беше тази част от залата (бел. ред. – Реформаторският блок, Патриотичният фронт и АБВ) да бъде спокойна, че няма ченгеджийски номера – лиана, маймуни, галерии".

16 март: "Ако се появят много бебета заради бедствията, ще ви гасим тока за по седмица".

Министър-председателят намери решение на демографската криза в разгара на снежните бедствия в Родопите, които отрязаха стотици хора и ги оставиха в първобитни условия на живот.

31 март: "Аз, понеже имам големи гърди, само за кърменето в мола не ме е питал някой".

Борисов намери как да се измъкне от въпроса относно срещата си с Цветан Василев точно преди фалита на КТБ.

Бойко Борисов се похвали, че ще става дядо

Българският премиер Бойко Борисов се похвали във Facebook, че дъщеря му Венета ще го дари с внук. В кратко съобщение лидерът на ГЕРБ к...

31 март: "Всеки като дойде в Банкя, все едно е цунал папата по ...".

Ето я всъщност първата „папска серия” в Борисовата папска елегия. Тя беше продължение на темата „КТБ” и контакта на лидера на ГЕРБ с Цветан Василев.

11 май: "Няма заплата, която да ме удовлетвори за работата, която върша".

Думи, които се отнасят за огромното мнозинство българи.

15 юли: "Съседът ми има едни пуйки, и журналистите така – прлю, прлю, прлю"

Татяна Дончева за Борисов: Вълкът козината си мени, но нрава никога

"Оценката ми за Борисов и за втория му кабинет се изчерпва в две народни поговорки – „Вълкът козината се мени, но нрава ник...

Изпъчващият пред всяко микрофонче големите си гърди премиер не иска да говори повече за съдебната реформа – още преди партията му да я провали.

21 август: "Което куче ме е залаяло, все е побесняло".

Борисов разсъждава как така пусна Мая Манолова да стане омбудсман. Изводът – бил добър по душа. Як си сине, ама си будала, казвал бащата на премиера (бел. ред. – съветваме повече хора да се сетят за тази мъдрост на бащата на Борисов като ходят да гласуват).

25 септември: "Нямаше българин да отиде и да се върне от морето без разстройство – сега се връща водата, бистра като сълза".

Само една от многото генетични хиперболи за живота в България, изстреляни от Борисов на тази паметна дата. Ето и още: "Явно българинът е много богат, затова има задръствания по магистралите"; "Професионалист съм в тениса, изкарвам пари... Залагаме пари, на сладоледи играем, на пилета, на таратори, на доматен сок, на по 5-10 лева - да ти ги направят на фунийка, да ти ги сложат на ракетата". Въобще поуките от кафявата картина от Лозенец през това лято бяха претворени в думи.

От мен не бива да очаквате правешко снишаване

"От мен не бива да очаквате правешко снишаване, докато бурята отмине. Не бива да се очаква снишаване, докато началниците се разберат. Д...

За финал на този кратичък обзор Actualno.com пожелава на всички българи: "Нека силата бъде с нас и догодина". И добавя: "Като няма друго ...".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика