Бокова за поста в ООН: България ще бъде поставена на световната карта

4739
Бокова за поста в ООН: България ще бъде поставена на световната карта
Снимка: БГНЕС

"Аз искам и смятам, че съм кандидатура на България. Има много хора от България, които ме подкрепят и ми се обаждат.Това е най-важното. В такъв пост човек трябва да има подкрепата на всички". Това каза генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова по повод номинацията й за генерален секретар на ООН пред Нова тв.

Относно това дали има подкрепа от страна на българското правителство за издигането на нейната кандидатура за ООН, Бокова заяви: "Без подкрепата на държавата, формално мога, но не бих тръгнала да се боря за такъв пост. Според нея тя има подкрепата на премиера Борисов.

"Ако звънна на Джон Кери или на Сергей Лавров в момента, ще ми вдигнат телефона, категорична бе тя. Хърби Хенкок или Робърт де Ниро също, добави директорът на ЮНЕСКО. Надявам се, че и Бойко Борисов ще вдигне, като изляза от студиото, ще му се обадя", заяви Бокова.

С нарастването на външната подкрепа се появяват повече компромати. 4500 публикации за ЮНЕСКО има в последните 3 месеца в света. От тях 99% са позитивни и голяма част споменават и моето име. Но за съжаление голяма част от негативните са от България, разказа Бокова.

"България ще бъде поставена на световната карта и българската дипломация ще завоюва един от най-големите си успехи", така отговори на запитване какво ще донесе на България най-високия пост в световната дипломация.

Бокова потвърди излязлата информация, че има имоти в САЩ. "Аз имам една от най-големите заплати в системата на ООН и произходът на парите ми е доказан, обясни тя. Заплатата ми е около 150 хиляди долара годишно и допълнително има коефициент за допълване на сумата, който е горе-долу същата сума, допълни тя.

Македония и Хърватия няма да подкрепят Бокова за генерален секретар на ООН

Македония официално пуска Сърджан Асан Керим, а Хърватия - Весна Пусич в надпреварата за генерален секретар на Организацията на обед...

Уважавам много Кристалина Георгиева - познаваме се отдавна, виждали сме се много. Ценя много кариерата й - та наистина не просто стои добре и има добро бъдеще в Еврокомисията.

"Смятам, че съм постигнала немалко в системата на ООН - два пъти съм избирана в сериозни и конкурентни избори, защото обединих всички. И знам как се печелят избори в системата на ООН. Тук, в България трябва да бъдем обединени, а навън да правим сериозната кампания, даде пример тя.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика