Борисов е разговарял с Ципрас, настоявайки за прекратяване на граничната блокада

2730
Борисов е разговарял с Ципрас, настоявайки за прекратяване на граничната блокада
Снимка: БГНЕС

Българският премиер Бойко Борисов започна срещата си с гръцкия министър-председател Алексис Ципрас в Лондон с категоричното си настояване гръцките власти да се намесят и да прекратят, според нас, недопустимата блокада при граничната зона между България и Гърция, която нанася тежки щети на българските превозвачи и на българската икономика.

Това каза българският посланик във Великобритания Константин Димитров, относно посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Лондон и участието му в Международния форум „Подкрепа за Сирия и региона".

Парализиран трафик и километрични опашки на българо-гръцката граница

Трафикът по границата на Гърция с България е парализиран от блокадата на пътищата, която организираха гръцките фермери в рамките на дне...

„Ние смятаме, че рецидивът на този тип блокади не би трябвало да бъде приеман за непоправима даденост, а напротив - правителствата са за това – за да осигуряват потока на хора и услуги, нормалното протичане на бизнеса, особено между държави съседки, приятелски и най-вече членки на ЕС”, уточни Димитров.

„Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас прие доводите на г-н Борисов, но дипломатическата практика не позволява да се коментират думите на събеседник на българския премиер”, каза още той, цитиран от Фокус.

На въпрос дали по тази тема не трябва да се занимае ЕК и съответно представителите на най-високо равнище на европейските институции, Димитров отговори: „Г-н Борисов спомена тази тема пред председателите на Европейския парламент и пред г-н Туск. Не беше в центъра на вниманието, но аз като посланик в Лондон не се чувствам подготвен да коментирам конкретните действия на българския кабинет по отношение на, да го наречем, арбитраж или като инструмент за натиск на ЕК върху Гърция да осигури свободното движение на хора и стоки през съвместната ни граница”, посочи той.

„В моята скромна дипломатическа практика с българския премиер това беше между най-успешните му международни визити предвид многопосочното съдържание на неговите срещи и разговори в Лондон”, добави още посланикът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика