Борисов: ГЕРБ ще се постарае да събере поне 500 000 подписа за референдум

15830
Борисов: ГЕРБ ще се постарае да събере поне 500 000 подписа за референдум
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ ще направи всичко възможно да събере поне 500 000 гласа за подписката за референдум. Това каза пред журналисти председателят на ГЕРБ Бойко Борисов след среща с проф. Георги Близнашки, председател на Инициативен комитет за събиране на подписи в подкрепа на предложения от президента Плевнелиев референдум по изборни въпроси, и проф. Калин Янакиев, предаде „Фокус”.

„Голяма чест за нас е, че такива изтъкнати професори пожелаха да ги подкрепим. Проф. Близнашки винаги е бил от страната на БСП, а Янакиев не е крил пристрастията си към ДСБ. В инициативния комитет няма нито един човек с пристрастия към ГЕРБ”, обясни Борисов.

Проф. Георги Близнашки: Организираме подписка за предложението за референдуми

Предложенията на президента за референдуми по важни въпроси съвместно с провеждане на избори, за електронно гласуване и за включване на...

„Аз съм поел няколко ангажимента към тях при изричното условие, че те го пожелаят или ни го поискат след среща с останалите партии, които искат референдум. Ако пожелаят, да подпомогнем техния щаб или това, което правят, с финанси, технически възможности. Поел съм ангажимент, че партията ще направи всичко възможно да събере поне 500 000 гласа. За целта утре в Казанлък събирам всички кметове на ГЕРБ, областните ни ръководители”, посочи Бойко Борисов.

Той покани проф. Георги Близнашки и проф. Калин Янакиев, за да обяснят желанието на инициативния комитет.

Нашите депутати ще подкрепят искането на „Ранобудните студенти” да се замразят депутатските заплати в парламента, както беше 4 години, допълни Борисов.

„Безумното предложение на Станишев за референдум по ядрената енергетика ни струваше 14 милиона лева, а тук става въпрос за нещо, което е абсолютно безплатно, а можем да чуем гласа на суверена. Кой има против”, попита Борисов.

Орешарски: В чужди практики срокът за референдум е шест месеца

Във външните практики срокът за референдуми обикновено е минимум шест месеца. Това каза премиерът Пламен Орешарски на брифинг в парламе...

Той каза, че ГЕРБ би могла да помогне на инициативния комитет с каквото поискат. „Ние сме солидарни с другите партии, изцяло сме на разположение, имаме партийна субсидия. Дори и инициативният комитет да предложи редакция в текстовете, ние ще се съобразим с тях”, заяви Бойко Борисов.

Във връзка с референдум за членството на Турция в ЕС Борисов каза, че Европа по тази тема още продължават дебатите. „Когато приключат, е прекрасно да се направи референдум. Искаме това да се промени и в някой от следващите избори може да се поставя по една важна тема за обществото”, каза Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика