Борисов и Плевнелиев - с различен прочит за Христо Иванов

4552
Борисов и Плевнелиев - с различен прочит за Христо Иванов
Снимка: БГНЕС

От гордост до благодарност за „единството“ – това са реакциите на първите ни политически мъже относно съдебната реформа. Става въпрос за позициите на президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов.

По време на подписването на окончателното споразумение за строеж на интерконектора с Гърция, Борисов директно благодари на парламента за показаното единство по съдебната реформа. Според него това, което се случи вчера (9 декемвир), е демонстрирало и стабилността на управлението. Припомняме, че вчера оставка заради гласуването в зала на текстовете за прокурорската и съдийската колегии подаде правосъдният министър Христо Иванов. А по информация на bTV по същото време, по което се гледаше реформата в парламента, Борисов е участвал в мач на Витоша Бистрица от Югозападната „В“ група и дори бил вкарал гол.

Андрей Райчев: Реформаторите ще се разпаднат като старото СДС

Поводът, по който си тръгна Христо Иванов и мина в опозиция Радан Кънев, е нищо. Но причина има. Причината е това, че ГЕРБ се премести ...

Същевременно Росен Плевнелиев изрази гордост от поведението точно на Иванов. Като държавен глава аз се гордея, че назначих Христо Иванов като вицепремиер и министър на правосъдието във второто служебно правителство. Гордея се, че дадох път на един достоен човек в българската политика, професионалист, политик с истинска воля за реформи, каза той.

Христо Иванов постигна много. Той успя да наложи темата за съдебната реформа като централна и незаобиколима тема за българското общество, каза президентът. Плевнелиев посочи, че оставката му е била изненадваща и за него самия, но е сигурен, че той ще продължи тази реформа, която като вицепремиер и министър на правосъдието той е изготвил, инициирал и е била поета след това от следващото правителство, влязла е в парламента и се надява, че ще бъде доведена до успешен край.

Президентът посочи, че говори за реформа, а не само за промени в Конституцията. Според него това, което най-много вълнува хората е справедливост, която обаче минава през ефективна съдебна система.

Плевнелиев коментира промените в Конституцията, като посочи, че още при гласуването на първото четене на конституционните промени, той е призовал депутатите да бъдат по-смели и да направят по-задълбочена реформа.

Христо Иванов: Когато поисках да се види защо Борисов е в "Яневагейт", подкрепата свърши

Мисля, че моята постъпка беше напълно предсказуема. Казах още от първия ден, че ще съм на поста, докато мога да изпълня конкретната зад...

Лично аз ще работя за това реформите в съдебната система да продължат. Надявам се това, което беше прието, макар и в непълен вид, да послужи за основа на следващи законодателни промени. Има и много детайли, които трябва да бъдат дискутирани като отпадането на задължителното тайно гласуване във ВСС, което изисква по-задълбочен дебат, смята президентът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика