Борисов иска съдебна реформа сега, Първанов желае поправки в законопроекта

7315
Борисов иска съдебна реформа сега, Първанов желае поправки в законопроекта
Снимка: БГНЕС

"Това, върху което считам, че може да се намери консенсус, е разделяне на Висшия съдебен съвет на две колегии, пряк избор на съдиите и прокурорите и по-голямата роля на инспектората". С тези думи премиерът Бойко Борисов обобщи резултата от днешната си среща за съдебната реформа с лидера на АБВ Георги Първанов, предаде БГНЕС.

Според премиера сегашният законопроект за поправки в Конституцията не трябва да бъде изтеглян, защото това ще забави промените. Поради тази причина той е възложил да се изготви декларация, която да бъде гласувана в четвъртък, ден преди гласуването на самите промени. Декларацията ще бъде писана от председателя на правната комисия Данаил Кирилов и от председателя на комисията за промени в конституцията Димитър Лазаров. Тя ще е под формата на декларация или решение, който да очертае подкрепа за трите основни промени в конституцията.

Прекрояване на съдебната карта за достъп до качествено правосъдие

Миналата седмица Висшият съдебен съвет (ВСС) прие критерии за прекрояване на съдебната карта. Беше направен голям анализ на състоянието...

„Аз ще бъде много благодарен, ако в петък всички парламентарно представени партии съумеем да направим мнозинство“, заяви Борисов. Тепърва обаче Реформаторите и Патриотите ще трябва да се съгласят с текста на тази декларация.

От своя страна Георги Първанов обяви, че разбира това решение на Борисов като готовност за отказ от редица пунктове, заложени в проекта за промени, които са били оспорени от АБВ.

"Говорим за свиването мандата на магистратите, говорим за явното гласуване, говорим за възможността всеки път да пита Конституционния съд и редица други неща. На практика, грубо, аз виждам един стремеж да се редуцира конституционното предложение с две трети. Дали е така, ще покаже анализът. По-скоро сме за това да има силен пленум на ВСС и особено важно е, че държим във формирането на отделните квоти, да не доминира политическото, защото и досега виждаме силно присъствие на избраните от парламента. Освен съдийска и прокурорска квота се очертава и една парламентарно-политическа квота, която не е гаранция за независимост на тези органи", коментира Първанов.

"Дори да се съгласим на конституционна реформа, тя е по-скоро като знак за политическата воля на българските парламентаристи и институции. Уважаваме намерението на премиера да доведе нещата до успешен край. На този етап оставаме на позиция, че това е постижимо чрез изтегляне на съществуващия проект и бърза преработка и консенсусна работа по нов законопроект, който би могъл да бъде приет дори по-бързо от този, който в момента е в движение", уточни Първанов и добави, че предстои заседание на АБВ, на което ще трябва да се вземе решение.

Иванов: Ще си подам оставката, ако всички шансове за реформа изчезнат

За мен писалката винаги е била по-силна от томахавката. С Цацаров не сме заровили томахавките, защото никога не сме ги вадили. Това за...

"Днешната среща е един знак, че съдебната реформа, по начина по който някои я започнаха, инициираха и се опитаха да я реализират, е в задънена улица. Намесата и активният ангажимент на премиера се опитва да спаси онова, което е възможно в така създадената ситуация", бяха първите думи на Георги Първанов. Той обясни, че се стигнало до тук, защото "очевидно имаше слаб експертен потенциал и едно подчертано арогантно поведение от страна вносителите и онези, които се явяваха адвокати на реформата на сега - т.нар. "реформатори"".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика