Борисов: Искаме преформатиране на коалиционното споразумение

4040
Борисов: Искаме преформатиране на коалиционното споразумение
Снимка: БГНЕС

Многократно съм казвал, че министрите не се избират от мен. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в парламента, предаде БГНЕС.

„Поради това проведохме съвещание с лидерите на Реформаторския блок и ГЕРБ. Търсихме профил на човек, който има административен опит да продължи започнатото в съдебната реформа, като изхождахме от това, че президентът Плевнелиев чрез служебното правителството пръв започна да говори по тази тема. След това партиите от управлението я прегърнаха като своя и продължиха”, каза Борисов.

Той заяви, че иска всички депутати да бъдат убедени в това, което Захариева предлага, за да няма каквито и да е спънки или недоразумения в работата й.

„Работил съм с Екатерина Захариева и знам нейния административен опит и характера й. Заедно с всички колеги, разглеждайки кандидатурите, които имаше, решихме, че тя би се справила. След това поканихме Борислав Борисов от АБВ и Каракачанов от ПФ, които декларираха, че биха подкрепили такава кандидатура. Сега се срещнахме с ПГ на ГЕРБ, ПФ, АБВ. Затова отложихме за петък гласуването за министър, за да може Захариева да се срещне с всички парламентарни групи”, поясни Борисов.

„Искаме да преформатираме коалиционното споразумение, за което подчертавам, че промяна в конституцията няма в него. Това беше като бонус и нещо допълнително, което да направим в тази сфера. В коалиционно споразумение с конкретни текстове да поемат гаранции партиите, които управляват и подкрепят, че това ще бъде извършено в най-скоро време. Същото касае и т.нар. антикорупционен закон”, каза премиерът.

Той обясни, че към днешна дата е получена необходимата подкрепа, за да продължат до петък всички консултации с партиите, чиято подкрепа се очаква в парламента. Борисов обясни, че няколко дни хората ще работят по споразумението, за да може в него да се вкарат някои от основните приоритети на отделните министри и след това, което излиза от МС да бъде гласувано от НС.

Запитан как гледа на вот на недоверие за здравеопазването, Борисов отвърна – „абсолютно правилен”. „Министърът направи много в здравеопазването и това не се харесва на много хора. Работата на опозицията е да използва всеки случаи, когато управляващите са в неизгодни ситуации, а безспорно е, че в момента с оставането на министрите от РБ в управлението и ДСБ в опозиция създават една прекрасна възможност на БСП да атакува", добави премиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика