Борисов: Като пожарникар ви казвам - не си играйте с огъня

13481
Борисов: Като пожарникар ви казвам - не си играйте с огъня
Снимка: БГНЕС

Искам да призова всички да бъдат по-внимателни, когато си играят с огъня, защото на базата на стабилността в България и огромната нестабилност в региона, всички трябва да пазим нашето чердже, да не си го запалим.

Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с европейския комисар по регионална политика Корина Крецу, предаде БГНЕС.

"Лесно става, трудно се гаси, като пожарникар ви го казвам. Много лесно се говори и се предизвиква етнически конфликт, винаги предупреждавам за него", добави Борисов. Той заяви, че ще се ограничи до тук с призива – "дано да са го разбрали тези, които си играят с огъня".

Междувременно европейският комисар по регионална политика Корина Крецу съобщи, че ЕК е одобрила ОП "Региони в растеж" и ОП "Околна среда" 2014-2020 г.

Борисов заяви, че, когато фактите говорят, всички мълчат. "Това, че 6 млрд. и 600 млн. са одобрени в ОП "Околна среда" и "Региони в растеж", е изключителен успех, и това, че сме минали 75% усвояване, убеден съм, че в края на годината ще отидем към 92%", подчерта Борисов. "Благодаря на еврокомисаря и на Юнкер за това, което направиха в България в последните месеци, защото вече сме спасили 250 млн. лв., което означава, че 250 млн. евро са отишли в българския бизнес, градове и села. Той заяви, че кабинетът полага огромни усилия, тъй като всички екипи работели.

"Ще положим огромни усилия в следващите месеци тези пари да влязат в българската икономика, конкурентоспособност, подпомагане на малкия и средния бизнес, екология, ВиК, инфраструктурни проекти. Във всичко, което е много важно-като работни места, региона и екологията", каза Борисов.

Той отбеляза, че се надява тази политическа стабилност да продължи. "Винаги съм благодарил на партиите, които подкрепят кабинета, защото това, което е сега, нямаше да е възможно", поясни премиерът. Борисов продължи, че освен милиардите, които влизат в България на базата на европейската солидарност, той запознал еврокомисар Крецу с парите, които се събират повече от бюджета по линията на борбата с корупцията и контрабандата, което давало възможност за влагане на повече пари в бюджета за кофинансиране на други проекти.

"Споменахме и за енергийната ефективност, което се толерира от Брюксел и за евентуално в следващите години с Жан Клод Юнкер по плана "Юнкер" да продължим в тази посока", каза Борисов. Според него неслучайно България е в челните места по усвояване на еврофондовете и по малко технически грешки, които имаме.

Вицепремиерът Томислав Дончев бе попитан дали правителството ще се срещне с бизнеса по повод исканата оставка на Теменужка Петкова и цената на тока. "Доколкото съм информиран подобни срещи не са представяни с КЕВР и Министерството на енергетика. Такива срещи е имало повече от една и две, докато се изяснят абсолютно всички детайли и да изчезне спекулацията, свързана с 10 % или 20 % увеличение на цената на тока, нещо, което не отговаря на истината", посочи още Дончев.

МВР успокои: В Нови хан няма ескалиране на напрежението с ромите

Напрежение, конфликти или сблъсъци в Нови хан категорично няма. Това съобщиха от пресцентъра на МВР по повод информации в медиите, че...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика