Борисов към Панов: Атакувате ме, за вас е лошо да се намесвате в политиката

9817
Борисов към Панов: Атакувате ме, за вас е лошо да се намесвате в политиката
Снимка: БГНЕС

Ако за мен е лошо да се намесвам във ВСС, то и за вас е също толкова лошо да се намесвате в политиката. 

Това каза премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на ВСС във връзка с аферата "Яневагейт".

Лозан Панов показа скандален SMS, изпратен му от Борисов

Заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) бе прекъснато, след като председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов огласи пред жу...

Борисов дойде спешно след SMS, изпратен до председателя на ВКС Лозан Панов. SMS-ът е във връзка с дебатите във Висшия съдебен съвет по проверката срещу съдия Владимира Янева. По думите на Панов на номера, от който е изпратено съобщението, той се е обаждал на Борисов.

"Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записите за двете каки! Не го приехме", гласеше SMS-ът.  (Lozan Panov otnovo predlozi da Vi vikame vav VSS po zapisite za dvete kaki. Ne go priehme").

Случаят с Владимира Янева касае изтеклите записи, включващи имената на съдии и политически фигури, включително на Бойко Борисов. Те станаха известни като "Яневагейт". В записите се говори за търговия с влияние, кадруване и натиск от политическо равнище в съдебната система.

Днес прокуратурата поиска ефективна присъда от 2,5 години за бившия председател на Софийски градски съд Владимира Янева, подсъдима по делото „Червеи”.

"Никого не съм посочил досега за политическо изказване, но изказването ви е политическо. Критикувате ме за моята работа, за решенията на парламентарната група. Откъде накъде вие ще ми давате акъл? Вие ме атакувате политически сега. Дойдох за да ви обясня, че нямам общо със случая "Яневагейт". Вие ме вкарвате пак тук за незаконен запис. Първото, което е, трябва да попитате законно ли е, или не", обърна се Борисов към Панов.

Л. Панов: Мълчанието ще ни превърне в съучастници в нещо, с което не сме съгласни

Ако си поставим за критерий как за обществото и за човека от България има значение върховенството на правото, България бързо ще се прев...

Той напомни, че "ГЕРБ и РБ имаме над 120 гласа - Конституцията не се променя с толкова", предаде Фокус.

Снимка: Нова телевизия

"Ако за мен е лошо да се намесвам във ВСС, то и за вас е също толкова лошо да се намесвате в политиката", категоричен бе Борисов. „Вие ми се натикахте в тоалетната и накрая ме изкарвате виновен. Говоря за тези, които повдигат темата за „Яневагейт". Това е политическо изказване. Вие ми задавате въпрос защо аз не съм променил конституцията. Имам 84 депутати и не мога да я променя. Желая, но не мога", подчерта той.

Премиерът заяви, че е готов винаги да се яви пред кадровиците на Темида, за да го изслушват. „Звучи ми обаче, че ще дойда да ме разпитвате по някакъв „Гейт", отбеляза той. „В кое ме подозирате? Намеренията са ми най-чисти. Да съм се обадил, да съм изкоментирал вашата реч? Поканихте ме, казах ви, че моето появяване не е като на други. По никакъв начин не съм се обадил или изразил мнението си по ваш адрес. Днес го изразих, защото отново се намесва името ми", обърна се той отново към Панов.

Дойдох с мир да се разделим - вие да гледате вашата работа, ние да помогнем с г-жа Захариева за реформата, допълни Борисов.

"В разговора си с Вас ви казвам, че съм готов винаги да се явя да ме изслушате, но не ми звучи да ме подканяте публично, а че ще ме викате да ме разпитвате по някакъв „Гейт“. Затова ви препратих sms-а от трети човек, който го е получил - за да видите, че с днешното си идване и поведение, ви отговарям на всички въпроси“, подчерта Борисов.

Захариева не иска срещу Панов да се образува дисциплинарно производство

Правосъдният министър Екатерина Захариев изрази надежда етичната комисия на Висшия съдебен съвет да приключи позитивно обсъждането на с...

Той посочи, че в обществото има различни истини и различни теми. „Едни политици го разбират по един начин, други по трети, но затова има парламент, в който се решава дали е правилно да се промени Конституцията или не. Не събрахме гласовете, не се промени“, добави още премиерът Бойко Борисов.

„Когато направихме това правителство въобще за конституционни промени не се говореше. Направихме доста срещи с Христо Иванов и други експерти и намерихме 180 гласа, с цялата ми воля", допълни Борисов. Премиерът уточни, че е искал да промени Конституцията, но впоследствие се е оказало, че Радан Кънев иска да си прави нов политически проект.

Същевременно проверката на Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) завърши със заключението, че няма извършено нарушение от замесените в скандала "Яневагейт". Четирима се въздържаха, трима гласуваха „против", а останалите приеха решението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика