Борисов не желае и да чуе за финансова помощ от България за Гърция

10359
Борисов не желае и да чуе за финансова помощ от България за Гърция
Снимка: БГНЕС

България не е доволна и най-вероятно няма да се съгласи да даде своя дял в Европейския фонд за финансова стабилност, който ще се наложи да бъде използван в помощ на Гърция. Това е намекнал достатъчно ясно премиерът Бойко Борисов пред председателите на ЕК и на Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, информира "Стандарт", позовавайки се на свои източници.

Вчера (15 юли) ЕК предложи да отпусне на Атина тримесечен кредит на стойност до 7 млрд. евро, за да осигури финансовите нужди на страната през юли. Средствата ще дойдат от Европейския механизъм за финансова стабилност, който бе предшественик на действащия спасителен фонд на еврозоната. Зам.-шефът на ЕК Валдис Домбровскис съобщи, че мостовото финансиране трябва бъде осигурено от всички страни членки в ЕС.

Парламентът в Гърция одобри пакета, договорен с кредиторите

Гръцкият парламент прие закона за реформи, които бяха съгласувани като предварителни условия за начало на преговори между Гърция и др...

Ако Гърция не върне тримесечния "мостов" заем, държавите извън еврозоната ще бъдат обезщетени по Европейския стабилизационен механизъм. Решението за отпускането на тримесечния заем подлежи на одобрението на всички страни-членки в Съвета на ЕС. За "да" в полза на Гърция трябват поне 16 гласа, като освен България, Великобритания и Чехия също вече показаха ясно, че не желаят да наливат пари в Гърция.

Все още България официално не е заявила позицията си, но може би това ще стане скоро. За да участваме в помощта на Гърция, трябва одобрение от парламента.

Еврокомисията вече обяви нови привилегии при отпускането на 35 милиарда от еврофондовете за Гърция. Комисарят по регионална политика Корина Крецу уточни, че на гърците ще бъдат преведени авансово плащания по още незавършени проекти от предишния и от новия програмен период на обща стойност 1,5 милиарда евро свежи пари. Освен това делът на съфинансиране от гръцкия бюджет остава 10%. За сравнение, българската държава участва в европроектите с 20 на сто собствени средства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика