Борисов не каза колко даваме ние на Турция за бежанците, шегува се с парашут

6995
Борисов не каза колко даваме ние на Турция за бежанците, шегува се с парашут
Снимка: БГНЕС

За пръв път от доста време насам българският премиер Бойко Борисов реши да говори пред медиите преди днешния Европейския съвет.

Българският министър-председател сподели, че позицията на България относно бежанската криза не е по-различна. Борисов не говори колко пари бихме дали ние на Турция от обещаните 3 млрд. евро, като добави, че в никакъв случай няма да подкрепи отделяне на средства от кохезионните фондове. Знам, че днес това няма се обсъжда, заяви Борисов, който напомни, че вече сме обещали 50 000 евро за фонда, предвиден за борба с бежанската криза още в Африка на стойност 1,8 млрд. евро.

Ненчев: Очаква се засилване на бежанската вълна

До 1000 военни могат да бъдат изпратени за охраната на границата при евентуална вълна от нелегални мигранти. Това заяви в студиото на Н...

Би могло да се направи изключение за Турция по отношение на визите – за държавни и общински служители, за големия турски бизнес, каза премиерът. По отношение на последното Борисов все пак добави, че не трябва той да определя за кои турски компании. Спокойно може Турция да влезе и в списъка на сигурните страни, подчерта Борисов. За членството на Турция в ЕС България ще продължи да иска да се спазват всички изисквания по преговорния процес и да няма изключения за Анкара. Надявам се Турция да си подобри скоро отношенията с Русия, каза още Бойко Борисов.

Попитан дали ЕС трябва да е толкова по-благосклонен към Турция предвид сваления руски самолет и вкараните в затвора двама журналисти заради разследването им за внос на петрол от ИД в Турция, Борисов пак засегна темата как ние сме се въздържали да сваляме руски самолети. Оттогава насам Русия спря да ни провокира, каза премиер.

Аз съм „за” да има и Северен поток, и газоразпределителен хъб при нас. Никой не може да ме убеди, че е лошо да има една руска тръба при Черно море, подчерта министър-председателят. Той не пропусна да каже как по времето на кабинета „Орешарски” Дунав „сплескал” тръбата и сега се прави нова „за 6 млн.”. Припомняме, че проектът за газова връзка между Русе и Гюргево се провали при първия опит, след като избраната за поръчката фирма „Станилов” не можа да се договори с един от подизпълнителите си - "ЛМР Дрилинг", за прокарване на тръбата по дъното на Дунав. Вече е избран нов изпълнител.

В свой стил Борисов не пропусна да се направи на интересен пред медиите преди Съвета. "Какъв вятър – и от там дотук. Такъв страх брахме, че ... чакайте да се съвзема. От България дотук 200 километра насрещен вятър. През цялото време само се люляхме", сподели премиерът.

ЕК: Македония и Сърбия сами решават кого да пуснат от мигрантите

От Европейската комисия /ЕК/ в Брюксел официално съобщиха, че властите в Република Македония и Сърбия сами решават на кого от мигрант...

На въпрос дали пак не е имал парашут (бел. ред. – Борисов влезе в темата при една от засечките на „Фалкон”-а), премиерът отговори: "Е, парашут нямам, защото за Севда (бел. ред. – Севдалина Арнаудова, началникът на политическия кабинет на Министерския съвет) не можем да намерим".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика