Борисов неглижира КТБ: Моля ви, медии на Пеевски, нападнете ме

15773
Борисов неглижира КТБ: Моля ви, медии на Пеевски, нападнете ме
Снимка: БГНЕС

Не са само те и само там. Няма да се съглася само с фокусирането върху ромите в Игнатиево. В „Драгалевци” и „Бояна” да минем и там ще има много хубави имоти на „социално слаби”. Така премиерът Бойко Борисов коментира скандалния случая „Игнатиево” в сутрешния блок на Нова телевизия.

Борисов заяви, че говорил с КОНПИ и имало два имота, които бил сигурен, че щели да бъдат конфискувани. Той сравни случая с магистрала, която се ремонтира и като се маха асфалта да се полага нов, отдолу било като юфка – натрупвано, натрупвано.

Политиката за култура - през призмата на музеи на розата и гербера

Ние правим музей на Розата в Казанлък, което си е жест към БСП, представете си Орешарски да беше направил музей на гербера някъде. Тов...

Попитан дали има политическа протекция, премиерът отговори, че важното било да се спазва закона. Интересувам се, разбира се, кой купува гласове в Игнатиево, добави Борисов. И добави, че сред избори гледал кой за кого гласувал – „висшисти, среднисти”, както и в гетата. Но не коментира, че на последните избори в Игнатиево ГЕРБ е на второ място. В по-големи гета сме трети, четвърти, добави той.

По темата „КТБ и Делян Пеевски”, Борисов отново каза нещо познато – направихме всичко възможно да платим парите на всички вложители в КТБ. Бях обещал да има чужд консорциум за разследване на връзките в КТБ. Посъветвах да не е най-голямата такава фирма за разследване, защото техен подизпълнител преди години се е явявал при приватизацията на „Виваком” – затова избрахме втората, подчерта премиерът. Когато Делян Пеевски напусне ДПС, тогава ДПС ще е удобна партия за разговори с другите партии. А кога ще стане – това си е тяхна работа, добави Борисов. И обясни, че се виждал четири пъти с Цветан Василев – едната била за асфалтирането на двора на Френската гимназия, втората – за Ботев Пловдив, третият път Василев довел „едни германски инвеститори”, а четвъртият – в Банкя. За капак Борисов помоли медиите на Пеевски да действат като Нова телевизия – по цял ден да вадят гадното и лошото, където падне някоя плочка, че варта във фонтана в Пловдив била хвърлена на буци. Успяхте за един ден да поканите всички хора, които мразят ГЕРБ (бел. ред. – неделя, 7 юни). Защо медиите не бяха критични преди – към тези, които преди бяха на власт? Знам много за връзките на „вашите началници” с БСП, с ДПС, нападна Нова премиерът, след като беше натиснат за срещите си с Делян Пеевски и Цветан Василев.

Много зависи коя дата за фалит на КТБ ще се приеме. Лошият вариант е 6 ноември, 2014 година - 860 млн. лева ще бъдат загубени, защото куп цесии ще бъдат законни, заяви Борисов. И отново се върна на Орешарски - "те" направили репетиция с Общинска банка, но Столична община била много силна и удържала. Надявам се, че прокуратурата работи и по Орешарски, и по Чобанов - за бездействието, което "са имали", посочи Борисов.

Премиерът беше попитан и за темата „Лукойл Нефтохим” и изследването на Лабораторията на Иван Костов. Аз не мога да коментирам темата и не съм съгласен напълно с тези заключения – няма как да знаем в Сибир за колко се търгува петрола. Иван Костов като беше премиер, е преценил „Лукойл” да дойде, не някоя друга компания. А в бюджета сме събрали 2 млрд. лева повече сега, обясни Борисов.

Корупция и политика

Феновете на "Лудогорец" събраха пари за "съгрешилия" Борисов

Феновете на четирикратния шампион по футбол на България „Лудогорец” събраха 4965 лева в кампания в подкрепа на Бойко Борисо...

Предвид многото хвалби и попитан защо в България няма осъден висш политик за корупция, Борисов отговори, че можел да отговаря само за себе си, но управляващите сега доказвали с цифри, с повече влезли пари в държавния бюджет при борбата с контрабандата. Ако имало някой, срещу който има основателни подозрения, нека службите се заканват. Иначе лесно мога да направя лов на вещици – да подгоня Орешарски, Станишев, после те мен. Прокуратурата в Румъния е независимо, като нашата, каза Борисов. И определи записа му с Николай Кокинов като „незаконен”, когато беше попитан дали е автентичен или не. Не съм избирал Цацаров за главен прокурор. И не съм съгласен с всичко, което каза Радан Кънев, добави Борисов, на когото беше припомнено изказване на лидера на ДСБ относно избора на Цацаров и участието на ГЕРБ в него. Какво да направи Сотир Цацаров, за да покаже независим – да дойде да ни задържи, мен, Орешарски, попита премиерът. И отрече да има зависимост на Цацаров, защото се виждал с премиера всяка сряда – на тези срещи присъствали още много ръководни кадри.

Главният прокурор е независим по смисъла на своята работа, подчерта Борисов. И отрече, че силните на деня са само ГЕРБ – „има толкова много партии в момента”.

Моето мнение е, че ВСС е компроментиран. Най-добре е да се направи избор за нов съвет. Нека да си има само съдии, избрани от съдии, само прокурори, избрани от прокурори – това е моето мнение, подчерта Борисов.

Сравнете на Румъния усвояемостта на еврофондовете – там е най-точната оценка на Европа. Свалиха на 9% ДДС за храните, но всичко друго е 24-25%. При нас корпоративният данък е 10% - за всичко. Само заради това 30-40 млрд. лева остават при българските граждани, посочи премиерът. И се засегна, че за него Румъния е мръсна дума. Радвам се, че сме изпреварили Румъния във всяко едно отношение – еврофондовете, корупцията. Оттук нататък прокурорите казват кой е лош и кой е добър. Обещавам, че до няколко месеца ще изпреварим Румъния по всички параграфи, подчерта Борисов.

Бойко Борисов на практика отказа да коментира и темата с изборния референдум и „прегръдката” с Местан. Той заяви, че ако ДПС не са гласували за плоския данък, то нямало да съществува сегашното правителство. Но все пак уточни, че референдумите в България не донесли успех – за Белене, за Бургас-Александруполис. Ако свалим прага за валидност на референдум, ще изкочат популистки въпроси, сигурен е премиерът. По теми като въпросите на президента има смисъл да се пита народът. Но при нисък праг изкушението да се правят референдуми с популистки идеи е голямо, подчерта Борисов.

Борисов съветва Македония да се поучи от България

"Няма скоро да се оправят отношенията в Македония, защото са толкова антагонистични. Само искаме да им дадем пример и да им кажем, ч...

17 години, братко, ме питат кога ще ставам президент. 100 пъти казах, че няма да се кандидатирам за президент, коментира и тази тема Борисов. Той добави, че работи 20 часа на ден и на това темпо може да издържи още три години.

Фандъкова ще е кандидат за кмет на София, Иван Тотев – на Пловдив, Иван Портних – на Варна, подчерта Борисов.

Икономика

За радост икономическият растеж на България е над 2%, хвърли бомба Борисов. Сравнявам с 2014-та година, каза той, след като му беше посочена прогнозата на ЕК от май, че България ще има до 1% икономически растеж през тази година. Открихме завод до Стара Загора – 30 млн. лева, 3 млрд. лева в „Лукойл”, 300 млн. лева в Провадия, 300 млн. лева в Девня – в следващата статистика ще сме много по-добре, изброи Борисов, след като му беше казано, че от ЕК говорят за продължаващ спад на инвестициите.

Относно контрабандата министър-председателят посочи, че с нови технологии се намалява драстично възможността за незаконни действия. С 60% вдигнахме приходите от акцизи, 30% повече бира пием през зимните месеци, похвали се Борисов. Той посочи, че цигарените фабрики се хващат с незаконно производство като се засичат електромерите за пик на ползване през нощта. Отива оперативната група и хоп – хвърлят от фабриката цигари през прозореца, описа министър-председателят.

Татяна Дончева: Не ми харесва, че Борисов се слива с ДПС и кръга "КОЙ"

Решението ми да напусна БСП го обмислях няколко години. Напускането ми беше логично следствие на това, което стана по времето на Тройна...

Искрено и лично

Мен 15 години ме имитират – на чужд гръб е хубаво да се смее човек. Така Борисов реагира на имитациите на Ненчо Балабанов на неговата особа. Може да дойде на Министерски съвет, пошегува се той. И поздрави Христо Комарницки за карикатурите му, защото си „изкарвал надницата” с личността на Борисов.

Нямам кредити, спестявания имам колкото са в декларацията. Не ходя по магазини - пращам детето, като ми трябва нещо. Охраняват ме "достатъчно". Знаете ли колко присъди имам от задържани мафиоти. Нито веднъж не излъгах на това интервю. За последно излъгах Москов - загуби вече шест-седем бутилки уиски за футболни мачове. Москов заложи за Ювентус срещу Барселона, пак загуби милия. Прати ми и лекарство за черен дроб, разказа премиерът.

За Бареков Борисов каза: "Европейски лидер". За Михаил Миков: "Лидерът на БСП - изключително мощен в момента". Радан Кънев: "Съвременен, млад, демократ". Лютви Местан: "Обирган политик". Най-доброто ми качество е, че не завиждам, а най-лошото - че съм прекалено амбициозен, което ми съсипа личния живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика