Борисов: Няма България да е гробокопачът на Гърция

12060
Борисов: Няма България да е гробокопачът на Гърция
Снимка: БГНЕС

Няма България да е гробокопачът на Гърция. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов. Пред депутатите в парламента той коментира отпускането на третия спасителен план за Гърция и даването на спешни 7 млрд. евро, за което от България се иска да участва в гарантирането на този спешен заем.

От думите на министър-председателя и финансовия министър Владислав Горанов стана ясно, че София ще подкрепи отпускането на мостовия заем за Атина. Премиерът повтори, че България няма да дава пари, а гарантира заема.

Борисов ще се появи на днешния парламентарен контрол за кратко

Премиерът Бойко Борисов ще се яви пред народното представителство в деня за парламентарен контрол и ще отговори на едно депутатско пи...

"Беше предложен механизъм, по който да се спусне спасителния 7 млрд. план за Гърция. Всички неща, които сте научили, нашата позиция там беше "против". Оставайки само ние против, поставихме редица изисквания", заяви Борисов.

По думите му Европейската комисия е уверила, че ако България участва в плана за Гърция, има абсолютни гаранции, че няма да загуби, плати и извади от своя бюджет пари.

"Нужно е да продължим да работим в тази посока, за да ги спасим. Цяла Европа работи, за да ги спасим. Намеренията ни са за благото на региона. Много изгодно би било да кажа "не", oxi, довиждане", заяви Борисов. По думите му в момента страната ни трябва да покаже солидарност особено като се има предвид, че Гърция ни е южна съседка и на практика "нямаме граница с тях".

В парламента Горанов разясни, че ще се дадат 7,16 млрд. евро мостово финансиране на Гърция. С тях Атина ще покрие задълженията си към Международния валутен фонд и Европейската централна банка. С бюджета на Европейския съюз се гарантира заема, а гаранциите ще бъдат активирани при банкрут на Гърция и неизпълнение на условията по него.

Борисов предупреди: Всеки министър, който иска пари, да си пише първо оставката

Премиерът Бойко Борисов предупреди членовете на кабинета, че исканията за допълнителни средства ще бъдат съпровождани с оставка на съот...

Популизмът в Гърция се провали с гръм и трясък. Условията, които те приеха при Ципрас, са по-тежки от тези при Самарас (бившия премиер на Гърция, бел.ред.). Редно е да покажем колко по-напред сме в демокрацията, да не ги спъваме, защото без нашия глас ще има лавина от проблеми, които трайно биха влошили нашите взаимоотношения.

"Не искам да се знае, че България ги е спънала или спряла", заяви Борисов. Нека ние да бъдем добрите и да покажем, че ние сме толерантен народ", каза още той.

По думите му това, което Европейската комисия дава и гарантира, този механизъм може да се използва. „Нашето „не” се чу много ясно във всички европейски държави. Страха е дори давайки тези 7 млрд., независимо, че гръцкия парламент прие всички условия, дали изобщо ще може да ги изпълни. Още по-големият мой страх е като съседи на Гърция, че ако анархията и влошаването на кризата там продължи, това е пряка заплаха за България. Мисля, че са дадени абсолютни гаранции”, коментира Борисов.

Според Борисов да провалим Гърция не би било нито европейско, нито балканско. "Да покажем своето добросъседство, съседите да се извинят за обидите, които изпратиха към нас за своите популистки и обричащи Гърция на тежка криза”, заяви премиерът.

Гръцките банки отварят в понеделник, от ЕЦБ не са толкова сигурни

Гръцките банки се очаква да отворят наново в понеделник (20-и юли), но при ограничен размер на транзакциите, като в същото време ще бъд...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика