Борисов очаква проблем с бежанците от Гърция

2580
Борисов очаква проблем с бежанците от Гърция
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов очаква бежански проблем за страната ни да дойде от Гърция. Това стана ясно от думите му по време на редовния парламентарен контрол.

Появата на министър-председателя днес беше изненадващата, защото въпрос към него не беше включен в програмата на контрола. Въпреки това Борисов дойде в НС, за да отговори на отложения преди седмица въпрос на Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт и Явор Хайтов от БДЦ за учението между военните и МВР по границата.

Близо 5 хиляди души са заловени при незаконно преминаване на границата през 2015 г.

Точно 507 са каналджиите привлечени като обвиняеми през миналата година, а задържаните за незаконно преминаване през границата ни са бл...

Премиерът благодари на депутатите, които със закон разрешиха участието на армията в охраната на границата.

„Не очаквам от Турция изненади. Очаквам истинският проблем да дойде от Гърция“, коментира Борисов. По думите му бежанските лагери в Македония предлагат много добри условия. „Гърция обаче не може да отчете никакви резултати, а се дадоха толкова много пари. В техните лагери условията са ужасяващи“, обясни премиерът.

Той уточни, че има данни за големи групи от хиляди бежанци, които се организират и се отправят към границата.

„Условията там са ужасни и няколко пъти мигрантите потеглят, засега ги спират гърците. Организират се в момента групи от повече от 1000 души, защото знаят, че не можем да ги спрем лесно. Можем да направим заграждения, затова тренираме в момента“, заяви Борисов.

Ненчев: Ако се наложи, армията ще се включи в охраната на границата с Гърция

Българската армия ще участва в охрана на границата. Дейността ѝ ще бъде единствено да подпомага органите на МВР и няма да участва в д...

Притеснението ми е, че вече няколко месеца подред правителството на Гърция не взима мерки. Корабите на НАТО също не дават резултат“, съобщи още министър-председателят.

"Имаме задържани хора в страната, случаите не са единични, а бизнесът на каналджиите е изключително печеливш", добави той.

Борисов посочи още, че се разчита на антитерористичния закон, който по думите му трябва да бъде внесен максимално бързо. Той каза още, че македонските служби имат информация за новите маршрути на мигрантите и за това от къде и как са готови да минават. Тази информация е предоставена на ДАНС.

От думите му се разбра още, че държавата подготвя мерки за охрана на руските туристи, които се очакват в страната за летния сезон, подобно на мерките за израелските туристи, които бяха предприети след атентата на летище Сарафово край Бургас.

Граждански арест на бежанци – според закона не може, има обаче други способи

Могат ли обикновени граждани да задържат хора, които са преминали през границата ни, но не през ГКПП? Този въпрос стана особено актуале...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com